Berjuang Bukan satu Pilihan Tetapi satu Kewajipan

Monday, December 17, 2012

Sedarkah kita??

Assalamualaikum..

Sekarang, tengah dalam mood syok baca buku omputeh dan semestinya self improvement punya genre. Novel novel omputeh ni tak layan sangat sebab...sebab..sebab...saya taknak cemarkan fikiran saya.hahaha. ( dulu ada la layan layan jugak,hehe)

Done 

source

Must read! hohoho tapi dia ni preacher. so faham faham la kandungan tentang ketuhanannya. Jadi sila ambik yang positif side dari dia. Abaikan kalau dia ada state nas nas dari bible. Al Quran and As Sunnah are still the very best guidances. The things yang aku suka sangat bila baca buku ini ialah berkenaan perjalanan hidup beliau. Obviously beliau kekurangan anggota fizikal yang normal. Tapi kesedaran beliau tentang nilai kehidupan sangat tinggi kalau nak dibandingkan dengan kita yang cukup sifat fizikal ni.  ..he really cherish his faith. Dia sedar yang dia dijadikan atas muka bumi ini dengan sebab dan tujuan. 

Biasa dengar kan? kita diciptakan oleh Allah sebagai sebaik sebaik kejadian. Diciptakan untuk beriman dan menghambakan diri kepadaNya..Juga sebagai khalifah yang memakmurkan dunia. saban hari kita dengar, tapi berapa ramai yang ambik tindakan atas perintah Allah tu? 

Sebagai seorang Islam, sungguh aku malu...betapa Islam ini adalah agama yang benar benar lengkap dari segala segi. Perfect. Kalau diperhatikan la, kita ni..orang melayu, Islam, dari kecik seawal 4 tahun dah dimasukkan sekolah..disuruh belajar, lulus periksa, keje elok2.bla bla bla...see, nampak kan silapnya dimana, Jarang nak tengok yang pesan bila masuk sekolah, cari ilmu banyak2, belajar tentang hidup, Jadi orang yang berguna, bg manfaat kat orang ramai. jalankan tanggungjawab yang kita pegang sejak kita dilahirkan di dunia ini. Kebanyakan dari kita tak diterapkan purpose of life ni dari kecik. Adapun dalam subjek pendidikan islam, tapi tak diterangkan sungguh sungguh pun oleh ustazah. sekadar belajar untuk periksa. boleh start dari sekarang fikir the best way nak terangkan kat bakal anak anak kita nanti. (haha.amboi)

Memang bagus kalau selalu dengar tazkirah, ceramah ceramah agama, baca buku buku agama. Ramaii boleh buat kan mendengar menda baik Tapi berapa ramai yang bole apply dan praktik apa yang di dengar? agak agak kan kalau ramai yang boleh praktik, aman dunia kan..takde masalah dalam masyarakat, keluarga, rumahtangga, kawan kawan...jauh dari segala sifat dan kesan iri hati sakit hati dan sebagainya ni.Jadi marilah kita sama sama berusaha menjadi segelintir orang yang sentiasa berusaha me"makmurkan" diri dan dunia supaya bahagia kehidupan disana. 

Dan ini buku kedua beliau. sedang baca dan plan b4 ujung minggu ni kena habiskan..bahaya bila dah pegang buku ni..tak ingat apa apa dah. huhu. 

p/s: Memang benarlah..Ilmu tanpa amal umpama pohon yang rendang tapi tak berbuah. Tak guna ilmu setinggi langit andai tidak dipraktikkan dalam hidup. Huhu..


Wednesday, December 5, 2012

Baru

Assalamualaikum

nak update diri kejap je ni..lama sangat dah tak menjengah kat ruangan blog ni. huhu. Betullah dunia pekerjaan sangat berbeza dengan dunia belajar. Masuk bulan 12 bermakna hampir 6 bulan aku telah meninggalkan dunia kampus. sekejap je kan masa berlalu. Dah bertukar kerja pun..hehe. Bulan 11 yang lalu  telah berhenti kerja di PPUM. dan sekarang sedang berkhidmat di Institut for Medical Research. Masuk kerja baru bulan 11 hari tu. Alhamdulillah..rezeki di sini. dan sekarang sedang menunggu panggilan untuk jawatan tetap. mari doaa sama sama..=). sambung next entri la nak cerita panjang panjang. 

Moga moga kita sentiasa berada di landasan yang betul . Dan, bergantung dan kuatkanlah hati untuk percaya pada Ilahi. Dia yang Maha Pemurah Maha penyayang. always.

Wednesday, October 17, 2012

Kongsi Kongsi Sikit

Assalamualaikum..
dah reda rasanya musim hot aku ni..(uweek!!).hehe..sesuai kot sekarang upload gambar sikit untuk tatapan rakan2 disini..lagipun blog ni ramai tak sedar kewujudannya. Jadi, untung nasibla siapa yang jd kawan blog aku nih..hehe. 

Sedang bersiap sementara menunggu kehadiran rombongan.
rilek je ingat belum gerak dari masjid. tiba tiba call, dah gerak..ohh!!kena cepat!

dah sampai depan rumah. dannn 11 kereta ok!hehe..alhamdulillah, ramai tetamu datang. murah rezeki mak aku.
mak andam sedang berusaha menghias aku dengan sepantas kilat sebab rombongan dah datang. thanx you so much zeti for your love n sweat,=p.hehe
Hantaran sebelah lelaki, tetiba meningkat jadi 9. 
Siap siap bersiap terus ke fasa adegan meyarung cincin. Okeh, aku pun tak jumpa lagi apa reason atas adegan ini. cumanya aku followkan je. atas reason, orang nak bagi hadiah elok2, terima pun kenala elok2. lagipun pihak sebelah sana nak tengok kita katanya. so kenala cantik2 sikit kan??hehehe 
sebelum sarung cincin,mukal bakal mertua aku ni maintain je.
selepas..empangan pecah, menangis terharu katanya..gugup aku kejap. nak buat apa ni ye..last2, ni aku punya pujukan
aku : makcik, sabar ye (sambil usap2 belakangnya).
hahahaha...macam ntah pape je kan aku. tak kena betul dengan situasi..huhu
my lovely mum. terima kasih mak..tak cukup rasanya ucapan tu..hanya Allah mampu membalas segala jasamu mak...budak chik yang sebelah aku tu.deena bangun bangun terus minta aku dukung. hehe.
waa...mak saya makin bertambah insyaAllah..bole tak rasa disayangi??hehe
kawan kawan serumah yang sudi datang memeriahkan suasana. thank you so much ye!!
dari pihak kami. pun meningkat kepada 12. pagi kejadian baru siap ok semua ni.
jamuan makan tetamu
berehat setelah kepenatan bekerja keras. merekalah segala segalanya dalam hidup aku.huhuhu. terima kasih semua. 

majlis yang sederhana, hanya dihadiri saudara mara dan sahabat handai terdekat. Niat dari dulu memang taknak bertunang dan kalau pun bertunang taknak heboh heboh, iyalah baru bertunang. tapi bila memikirkan kondisi keluarga aku. memang takla kan. dann..niat aku kongsi dengan kawan kawan kat sini pun, agar kalian dapat mendoakan segalanya berjalan lancar..soalan wajib ditanya oleh semua orang. bila tarikh istimewanya??

jawapan aku : tungguuu...dengan sabar ye. aku pun tengah sabar sabar je ni..haha. 

Thursday, October 11, 2012

Antara darjat dan kasih sayang

Tempat : lokasi di rangkaian kesihatan terkemuka di Tropicana City Mall.

Selepas selesai membuat pembayaran, maid kepada seorang perempuan mat saleh dalam lingkungan usia 50an terus menyusun barang di dalam beg plastic dan mahu mengangkatnya. tiba tiba..

Madam A : don't! don't do it, it so heavy, let me carry that things.
Her maid : It's ok madam, this is my job.
Madam A : please don't, it's heavy! just let me do it.
Her maid : No, no madam, let me carry all these things


then, masing masing sama2 angkat barang sambil berpeluk lengan..SubhanAllah
Akrabnya hubungan antara seorang tukang gaji dan majikannya. (saya punya assumption berdasarkan gaya pemakaian dan perbualan mereka, jelas terserlah)

Dan terbukti, darjat itu hanya ujian buat manusia. Kita beragama islam, sepatutnya akhlak kita terhadap orang bawahan lebih baik, realitinya?

p/s: saya rindu budaya senyum dan salam di UIA...saya rindu memberi salam dan menjawab salam yang diberikan oleh makcik2 cleaner. 

Monday, October 8, 2012

Ucapan Konvo.~hehe

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

huuuh~semalam berakhirnya satu hari cukup bersejarah dalam hidup aku. Walaupun tak dapat banggakan mak ayah dengan anugerah pelajar cemerlang seperti adik beradik aku yang lain, tapi aku cukup puas dapat menghabiskan pelajaran selama 6 tahun ni. semalam, tiada drama tangisan air mata seperti di majlis2 konvo sebelum ni. mungkin aku anak yang akhir akhir kot, jadi mak takdela nak heran sangat,hehehe

tak dapat nak bg speech mcm best student semalam ( misss hasna, dia memang sgt layak), dapat bg speech kat blog terpencil ni pun jadila ka, cukup syarat.kekeke

Dikesempatan ini, saya ingin menyucapkan syukur kehadrat Ilahi yang telah memberi saya peluang dan ruang untuk meneruskan cita cita saya. Alhamdulillah. Engkau telah memberikan satu kehidupan yang cukup bermakna bagi insan benama Siti Khodijah Hamzah. Kepada mak...yang terlalu banyak jasanya kepada aku, mengorbankan segala2nya demi melihat amanah2nya di dunia ini berjaya. walaupun selalu gaduh2 ( gduh manja ok), she's still the best mom in the world. YaAllah..jadikanlah aku anak yang solehah untuk ibuku..amiinn.

Untuk abah.........terima kasih kerana sentiasa tunjukkan panduan hidup untuk aku dan bagi didikan dunia akhirat..
walaupun kita orang susah, tak pernah sekalipun aku rasa lapar sebab tak di bagi makan.
walaupun adik beradik ramai tak pernah rasa kurang kasih sayang( kalau ada pun, gedik2 je.hok2)
walaupun abah dah takde, abah sentiasa hidup dalam doa dan hati kita...malam sebelum konvo, ada drama dgn diri sendiri...huhu, rindu saat2 berborak pasal kerjaya dan cita2 dengan abah, he is the best man I ever had. tak pernah tegur aku dengan nada yang kasar...but tegas!
(kami anak2 perempuan, memang sangat2 rapat dengan abah..even masa abah sihat pun, kte mandikan abah, gosok2 belakang abah, buat facial kat abah, beruskan gigi palsu abah, potong kuku abah, sapu losyen kat badan abah..abah pun sangat suka dimanja2kan mcm tu..huhuhuhu..rinduuuunya masyaAllah!). ok fullstop. pecah kang empangan,huk2..moga kita sekeluarga bersatu kembali di tempat kekal paling istimewa di sana kelak.

to my siblings, abg leh, kak ti, kak milah, abg poji, kak midah, abg mamat, abg piki, abg daus, leha n epi, daannn kepada adik beradik tambahanku..kak ani, abg suib, abg ajis, kak lela, kak fahima, kak liza, kak ann dan fikri...terima dengan jasa dan pengorbanan anda sepanjang tempoh pembesaran (?) saya.huhu...tak dapat saya balas jasa anda semua, andai semua perlukan pertolongan saya, saya sedia hulurkan tangan, andai ada yang bole dibantu..saya bantu..insyaAllah..saya amat hargai ikatan kasih yang Allah telah jalinkan ini. Keluarga ini antara anugerah terbesar dalam hidup saya..

kepada sahabat perjuangan dari saya mulakan kembara ilmu sampailah sekarang, terima kasih yang tak terhingga di atas segala jasa kalian, saya sgt2 sayang kamu semua, tuhan saja yang tahu betapa rindunya saya kala ini mengenangkan waktu2 bersama dulu.. hanya Allah dapat membalas jasa kalian. moga ikatan hati kita ikhlas keranaNya dan Allah sentiasa memelihara hubungan ini..

dan last but not least, untuk insan yang bakal hidup bersama saya..terima kasih kerana hadir dalam hidup saya, kehadiran anda amat bermakna dalam hidup ni..saya minta maaf atas segala salah silap saya. terlalu banyak kelemahan yang saya ada sampai kadang2 saya lupa akan kelebihan yang Allah bagi..moga Allah sentiasa menjaga dan memelihara hubungan ini. 

Ijazah yang saya pegang ini adalah satu amanah yang akan Allah persoalkan kembali..saya akan berusaha sebaiknya menunaikan amanah ini..moga2 kalian semua dapat mengingatkan kembali saya andai saya tersasar dari landasan yang sepatutnya..amin.

Thursday, September 27, 2012

Pre : Hijrah

Assalamualaikum

"Sesungguhnya orang orang yang beriman, dan orang orang yang berhijrah dan berjihad di jalan Allah, mereka itulah yang mengharapkan rahmat Allah. Allah Maha pengampun, Maha penyayang"
(Surah Al Baqarah : 218)

Berapa kali agaknya seseorang manusia akan melalui fasa perubahan?

Jawapan saya : countless

mari renungkan ayat di atas. dan kaitkan dengan fasa perubahan. next entri nak cerita pasal ayat di atas. Tunggu nak olah ayat comel2.haha

Salam Jumaat. (advance plak).hehe

p/s : saya yang sedang diuji.sekian. 


Tuesday, September 11, 2012

Alkisahnya dan InsyaAllah..

Assalamualaikum


Alhamdulillah..

memang itu word yang betul2 pap terlafaz di hati waktu mak cakap bole, datangla...

cerita pasal apa ni sebenarnya??

Ok, begini..berkenaan entri oh ye? yang lepas. Taknak share pada mulanya sebab seeloknya di diamkan..tapi macam semua dah tau je dan bukan lagi rahsia, jadi mahu kongsi pengalaman di sebalik tabir.=). Yang elok jadikan pedoman yang tak elok jadikan sempadan ye.

Seingatnya la, aku tak pernah mention aku bercinta ke berkawan ke dengan sapa2 ke dalam dunia virtual ni. Hakikatnya, ehemmm..hehehe. 4 tahun lebih kami berusaha sedaya upaya cuba memperolehi keizinan untuk meng'sah'kan hubungan ini. Tidak adalah jawapan bagi kedua2 keluarga. Masing masing menggunakan alasan aku masih belajar. Jadi jangan gedik ok, sila habiskan belajar anda. huhu..

Ok..kami masing2 akur dengan pendirian parent masing2 dan hanya mampu berdoa dan berserah apa yang terbaik untuk kami..tak mau cerita la apa yang kitorang lalui sepanjang berkawan panjang ni. Tapi itu yang membuatkan aku tambah percaya dengan ketentuan Ilahi.=) 

Semester terakhir di UIA, bagi aku. itu titik tolaknya. Kenalan abah datang ke rumah merisik aku. Ok, boleh percaya tak??aku?dirisik orang? rabun agaknya orangnya tu..hahaha. Jadi, yang terlintas di kepala..

Ialah ini..mungkin sebab abah dia datang merisik..aku dari dulu ada perasaan pelik bila orang show interest kat aku. biasanya kan orang ni suka kat orang cantik2 je..aku?cantik? tak pernah terlintas kat kepala aku yang aku ni mampu menarik perhatian orang..ngeh2..cumil sikit tu adala,;p.ahahaha. 

Nasib la mak tau aku sedang berkawan dgn seseorang. lantas menggunakan alasan aku masih belajar. Dann aku pun menceritakan halnya pada dia. Reaksi dia??no komen. =p. Tup2 aku dapat khabar dari dia mak dia dah belikan cincin merisik. ha?? nak datang rumah bulan 7?

Ok..ni khabar yang sgt excited ni. Then, berlakulah berbualan antara dua ibu..tapi, mak aku tak bgi keizinan lagi..dengan reason, abah masih baru je pergi, hatinya tak cukup kuat lagi...ok, kita hold sampai Syawal la ye.

Reaksi aku? huhuhuhuhu..sedih dan terkilan tapi bila fikir kondisi mak...baiklah mak..doa dan tawakal itu kekuatan saya. akhirnya Ramadhan tiba..nak kata pulun habis bulan Ramadhan ni tak jugak, cuma..doa agar dimudahkan segala gala urusan tidak penah lekang dari hati ini. Andai itu memang jodohnya, mudahkan jalannya..andai bukan, redhakanlah hati2 ini..Allah maha mengetahui yang terbaik.

Adala beberapa kali mak bertanya, keluarga sebelah sana nak datang bila. aku punya reaksi, ntahla mak..(bunyi2 sedih nya suara). setelah aku berbincang sikit dengan dia. Raya ke dua, mak dia call mak aku..borak2, mak cakap. bole nak datang..raya ke 5! 

Alhamdulillah...tahun ni dia bukan datang raya saje2 dengan kawan2 macam tahun2 lepas, tapi dengan family. Datang dengan hajat besar. Dalam hidup aku tak pernah mengimpikan majlis pertunangan or kahwin yang dahsyat2..cukupla follow syariat. simple dan cute mcm aku, eh?=p. Jadi, expect dalam kepala, alang2 dah datang tunang terus la. tapi...

5 Syawal 1433 H, keluarga sebelah lelaki datang merisik..siap ada adegan menyarung cincin bagai, taktau la pulak aku kena sarung2 cincin...aku boleh siap lepak belakang rumah jaga anak buah aku, nak tidokan, tiba2 ada orang panggil suruh masuk bilik, nak sarung cincin. Ha?? layankan je,nasib la aku lengkap berbaju kurung. tak pakai uniform dapur macam selalu.

Ikutkan kami, mahu terus bertunang. kan mahu simple..itu aku. huhu..tapi abang yang sulung tak bagi..kena ikut adat katanya..aku tak mahu banyak cakap. Ok kan aje. Jadi Next phase ialah majlis co called pertunangan..dah lari sikit dari konsep bertunang yang sebenar. insyaAllah. tarikhnya bila? rahsia, tapi kejaaapp je dah..huhu..mana2 dapat tau dari FB nanti nasibla, akan adala org upload gambar2..tak terkawal ok.  

Boleh je terus jalan hari tu..aku dahla baru keje, faham2 la situasi kewangannya..huhu.. Dodi, ikutkan je, ko jugak yang nak kahwin kan..baik! 

Siapa bakal tunangnya??hehe..siapa yang dah tau, hehe kan jela ye..yang tak tau..dia lelaki sederhana yang insyaAllah mampu melengkapkan hidup aku.ececece..mintak2 la brader tu tak baca.=p

p/s : doakan kami jugak ya! keberkatan dan kelancaran majlis majlis akan datang. amin! 

Thursday, August 30, 2012

Oh Ye?

Assalamualaikum

Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin kepada semua.
Cerita menarik di hari raya..
Jeng jeng jeng..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




I'm officially reserved. =D.hehe
Sorry ye, takde saham dah bole jual.hahaha.=p

Thursday, August 16, 2012

Kg Orang Asli Pos Bersih 3 : Bersyukurkah kita?

Assalamualaikum

dan selamat sejahtera. (tiba tiba kann..=))
Ramadhan dah hampir berlalu..teringat post ramadhan tahun lepas. Indeed, it become reality. Last year is the last ramadhan with abah. Alhamdulillah. tak ada la nak cerita sedih sedih kat sini. Walaupun memang sedih, tapi itu hakikat kehidupan, yang hidup akan mati dan yang mati akan di hidupkan semula. Semua akan melalui cycle yang sama. Jadi sementara hidup,mari sedaya upaya bekalkan diri dengan bekal yang sepatutnya di hari perhitungan kelak.

Entri lepas aku ada mentioned pasal program di kg org asli kan. Alhamdulillah, program telah berjalan dengan lancar. sepanjang 4 hari disana ( for me, 3 hari aje sebab Isnin KL tak cuti kena keje..), macam macam pengalaman yang kami dapat. Pengalaman paling best, dapat mengenali bangsa orang asli dan cara kehidupan mereka. 

SubhanAllah, betapa kerdilnya aku rasa kala menjejakkan kaki di perkampungan kecil yang serba serbi kekurangan. kenapa? Walaupun mereka kurang dari segi segala bagai keperluan kehidupan, tapi mereka dekat dengan alam...perkampungan ini dikelilingi dengan bukit bukau y menghijau. nyaman..

Bangsa Orang asli terbahagi kepada 3 kumpulan besar iaitu, Melayu proto, Semang dan Senoi. dalam setiap kumpulan besar ini, terdapat pecahan lebih kurang 6 suku kaum berbeza yang mana aku tak ingat.huhu..cuma yang aku pasti kebanyakan penduduk yang mendiami kawasan lapangan kami ini datangnya dari suku kaum semai, yang berada dalam kumpulan Senoi. 

Maha suci Allah..
 
Pagi di Pos bersih 3, Ulu Slim, Perak.


Hanya 3 dari 16 keluarga yang beragama Islam di Pos tugasan kami. Niat kami, mendapat redha Allah, kami bantu yang Islam atas dasar persaudaraan dan yang bukan Islam atas dasar keinsanan, moga2 terbuka hatinya tertarik dengan Agama Islam ini. Keadaan di siang hari ramadhan selari dengan misi simulasi kami iaitu bantuan bencana kemarau. Dalam keadaan perut kosong dan kekeringan kami melaksanakan tugasan yang diberikan. Mendekati Orang Asli dan memberikan bantuan semampu kami kepada mereka. 


pemeriksaan kesihatan

barangan dapur


gosok gigi=D

kebersihan anggota badan.

untuk pengetahuan, rumah rumah di sini tiada tandas. paip tu ada, air dari bukit, tapi paip ajela..jadi most of the time, mandi ialah di sungai. refreshing kan? ermm..buang2 bagai pun kat sana jugakla. ewww, mcm mana tu?orang nampak macam mana? 

ok, macam ni, orang kat sana dah jadi lumrah hidup diorang melepaskan segalanya di sungai, jadi diorang dah tak heran dah menda2 macam tu. Cuma pandai pandai nak buat macam mana kan, takkan nak expose sangat, dan gunakan kawan yang dipercayai tu ok.

bagi aku, sekarang alhamdulillah, dah boleh menyesuaikan diri dengan keadaan keadaan yang begini, hasil ke sana ke mari program2 yang terdahulu..walaupun pengalaman aku masih hijau, ianya banyak membantu aku sewaktu berada di sana. 

moga hati hati ini akan terus di kuatkan untuk terus menerus melaksanakan tanggungjawab di muka bumi ini.  Dan harapan aku dari dulu, moga mak dan abah mendapat bahagian dari apa yang aku kerjakan ini. aku tak mampu nak mewahkan mak dan abah dengan harta benda...

andai amalan ini mampu bahagiakan mereka di sana kelak, maka mudahkanlah jalan aku menyumbang ke masyarakat. Abah selalu cakap, selagi boleh, sumbanglah pada masyarakat. InsyaAllah. I'll always keep that words. 

P/s : moment yang paling tak boleh lupa kat sana

aku : eh, natasha, mana selipar? nanti masuk cacing tau tak pakai selipar
natasha: .........(diam)
aku : selipar natasha tinggal kat rumah ye?
natasha: mak xde duit nak beli selipar...
aku :.............(terkedu beberapa saat). Nanti kalau mak ada duit beli selipar ye, lapik   kaki tu ye. dah, nanti basuh kaki dulu sebelum masuk rumah ye)
natasha :(senyum)
  
Lihat gambar di bawah dan renunglah..nikmat mana yang kita sudah syukuri? (reflection esp for me.....)

Friday, August 3, 2012

Aku dah Grad!! Konvo belum lagi.hehe


Assalamualaikum

Salam Jumaat.
Alhamdulillah...Finally, after result FYP keluar saya secara rasminya telah menamatkan pelajaran dalam bidang Sains Bioperubatan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Yeay!!
Ok sedikit dah basi punya cerita sbb dah agak lama menda ni..

Reason tak update ialah kerana sekarang tengah menyibukkan diri belajar tentang research baru! haha..gila cintakan ilmu kan..(hopefully).

Sebenarnya, niat hati after finish all my FYP works, nak bermalas malasan bekerja yang tak de kaitan dengan research kejap. Tapi kejap jela sebab sedar diri yang awak tu memang bidang kerjanya buat research. Bukan apa..trauma sebenarnya buat FYP aka research ni, byk betul dugaannya..sedangkan FYP dah gitu, apakah lagi kajian yang berat berat juta2 punya bajet kaaannn..

Tapi betullah, Jika Allah kata jadi maka jadilah..lepas seninggu submit thesis, aku terus dapat keje as Research Assistant di PPUM(Pusat perubatan Universiti Malaya). Project pasal Women study. project di bawah Jabatan Perubatan Psikiatrik. 

dapat? walau cuba nak lari tapi kalau dah itu jalannya, bersyukur dan terima dengan gembiranya ajela..=). 1st job kan, tak nak memilih sangat, experience first ok!hehe. Belajar la sedikit sebanyak pasal jenis2 sakit jiwa ni..dari kanak kanak, remaja, org dewasa sampaila orang tua..kanak2 pun banyak sakit jiwa tau.

Now, after almost 2 months keje ( sebulan lebih sikit je baru,=p). I'm looking for the more interesting research job. minggu depan ada interview di salah satu Institusi bioperubatan terkemuka di ibu negara. same position but different research. Harap sangat dapat. Sama2 doakan saya ye..=). kalau memang ada rezeki disitu moga2 Allah mudahkan.

Programsss..
Dah lama kan tak update prog..ada pergi tapi kurang rajin nak update..the latest last week, xla dipanggil program pun, pergi iftar bersama adik2 di rumah pengasih Baitul rahmah di Ampang, tido sana sekali..xde pun plan nak tido pada awalnya tapi memikirkan datang hanya berborak2, sembang2 kenal2 dengan diorang..rasa tak menyumbang apa pun..tula yg decide tido sana, at least boleh ajar sikit sikit pasal pelajaran, share apa2 ke kannn. 

Fyi,rumah Baitul Rahmah ni ialah rumah yang menempatkan remaja2 yang hamil sebelum nikah..sapa yang tak sedih kan tengok remaja kita sekarang jadi macam ni, tapi sedih je tak cukup...teach and guide them, they really need our guidance..diorang jadi mcm tu salah siapa jugak..dan..tolongla terima mereka dalam masyarakat, dengan cara itu baru kita dapat bimbing mereka. Nak benci bole...BENCI perbuatan mereka ok!

Dan the newest program..sedang dalam program sebenarnya ni, skip sessi pagi dan tengahari kejap sebab kerja kan hari jumaat ni. Program Tautan Kasih 7 by Malaysian Relief Agency (MRA) bermula semalam di IYC, cheras dan petang ni akan berangkat ke lapangan iaitu di Kg. Orang Asli. di Pos Bersih, Ulu Slim, Perak hingga hari isnin, tapi malam ahad dah kena balik sebab Isnin kerja. sempat bersama 4 hari jela. Moga Allah melancarkan perjalanan program kali ini.

Last but not least, jom ponder sama sama kata kata ni.(ok ni ingat2 lupa, taapi kalau tak tak silap dari saidina Ali)
"Jangan ditanya pada yang bodoh kenapa mereka bodoh, tapi tanya pada yang cerdik pandai kenapa mereka tak memberi tunjuk ajar kepada yang bodoh"

hapa carca merba punya entri daa..hehe. tarikh konvo 6/10/2012.yeay! cepat kumpul duit manyak2 kasi bunga cantik2 sama saya.hehe

Thursday, June 21, 2012

hardbound cover @ hardcover bound??

Assalamualaikum 


fuuhhhh............................
lega, alhamdulillah, final result untuk semester terakhir di UIA telah keluar. PASS sudah cukup buat debaran di hati berkurang. walaupun agak kecewa target tak capai. ironiknya, subject yang study sungguh sungguh sampai sakit kepala 3 hari tak hilang2 dapat errmmm..cukup2 makan je tapi subject yg study depan laptop sambil tengok drama korea boleh dapat A. kes sem lepas pun gitu jugak kesimpulan, aku rasa aku kena study depan laptop sambil tengok park ji sung.hahahahaha.


nah gambar park ji sung! yg putih tu ek park ji sung.;p. salute dengan hero asia ni. tak pernah2 dalam sejarah hidup aku download dokumentari pasal org. haha


Alhamdulillah, thesis hardcover dah siap setelah hampir 7 hari mengembara dari gambang ke kuantan, kuantan ke gambang, gambang ke kuantan..???. terima kasih mak bg duit tambahan. huhuhu. thesis ni ( aku pun tak pasti nak sebut hardbound cover ke hardcover bound) adalah hasil usaha 1 tahun project. serius terharu bila tengok thesis ni. Moga2 esok dapat settle tanda tangan2 pihak2 berkenaan :
-Dekan
-HOD
-Supervisor
-Examiner 1
-Examiner 2
menjelajah UIA le esok. Kaki. sila bersedia.


Nak ngokngek macam2 tapi ketandusan ayat dan kata kata nak rencana cerita.hehe. coming update la nak cerita pasal "aku dah grad!!!!!" -cuma belum konvo.hihi.
  

Wednesday, May 9, 2012

Pernah tak?

Assalamualaikum


Pernah tak korang runsing nak buat assignment sampai menangis?
Pernah tak korang sakit kepala n nak muntah sebab takde idea nak buat thesis?
Pernah tak korang rasa macam nak demam sebab nervous nak jumpa orang yang garang?
Pernah tak korang susah hati sampai tak bole tido?
Pernah tak korang tak lalu nak makan sebab stress?


ermm. ok. aku pernah sangat2. huhuhu.


the best ways for me to overcome such hurdles are : 
1. Istighfar (wudu' is the best)
2. Solat sunat 2 rakaat dan berdoa
3. Membaca Al quran dan terjemahannya.  
4. Alternative way- tengok video yang bagi positive punya inspiration ( macam aku suka tengok video orang mengandung yg positif2[?] baby or budak kecik yang ada abnormalities tapi tetap bersemangat). 


Musuh yang paling susah ditangai ialah nafsu yang hadir dalam diri kita sendiri, jadi melawan nafsu  ialah satu proses peperangan jangka panjang yang berterusan. maka wajiblah kita mempersiapkan diri kita dengan kelengkapan2 peperangan yang sepatutnya. kelengkapan paling utama. sentiasa sedar bahawasanya kita ialah hamba Allah yang akbar. 


Tips : lembutkan hati orang bila kita mahu berhadapan dengan mereka
Allahulatif (6x) Allahulatifum bi'ibadihi yarzuku mai yasa' wahuwal qowiyul'aziz" (As-syura : 19)

Saturday, May 5, 2012

Percaya

Di alam tadika
-taknak makan kicap, nanti takut gelap macam kap lam ya nga. 
sebab percaya kicap mampu menggelapkan kulit(?).
-takut makan nasik dalam bilik(makan benda lain takpe) 
sebab percaya butir nasik yang tumpah tu mampu bertukar jadi "gula2 bungkus putih yang besar"(?)
-ada terowong rahsia bawah tanah dalam kolam belakang rumah
sebab percaya selalu tengok cerita fiksyen mcm tu(kena tipu dengan abang) 


Di alam persekolahan (rendah)
-wajib gosok gigi sebelum tido
sebab percaya bila tak gosok gigi nanti gigi rosak
- takut cakap masa azan 
sebab nanti mayat berat masa meninggal
- bila tak mandi enzyme akan jd banyak 
sebab percaya enzyme tu menda tak baik dan mampu dihasilkan dengan banyaknya bila tak mandi(ni pun kes kena tipu dengan abang)
-takut cacing
sebab percaya cacing tu mampu memberi mudarat(?)
-wajib masuk universiti
sebab percaya bila masuk universiti akan jd budak pandai


Di alam persekolahan ( menengah)
-Subjek sains dan matematik wajib dapat A yang lain takat2 lulus je pun redha je
sebab percaya seseorang itu dikira pandai bila dapat A subjek2 tu
-Takut minum ais 
sebab percaya mampu menjadi gumuk dengan minum ais
-Bajet budak pandai sebab berjaya duduk kelas sains tulen (padahal...)
sebab percaya sapa2 amek pure science dia hebat
-rasa diri buruk sebab banyak jerawat
sebab percaya jerawat tu buruk
(zaman peralihan remaja ni banyak sangat macam2 la..sampai lupa..hehe)


Sekarang (20 and >>)
- kita adalah apa yang kita percaya


Saya percaya saya mampu menjadi hamba yang taat kepada penciptanya(Allah)
Saya percaya saya mampu menjadi umat yang taat kepada Rasulnya(Rasulullah)
Saya percaya saya mampu menjadi anak yang solehah kepada ibubapa saya(mak n abah)
Saya percaya saya mampu menjadi isteri yang solehah kepada suaminya(.............)


Saya percaya saya mampu menjadi insan yang cemerlang dan terbilang dari pelbagai segi. banyak sangat saya nak percaya buat waktu sekarang. Saya percaya sebab saya sangat yakin Allah sentiasa bersama saya.Amin!


p/s : saya percaya saya bukan di usia yang muda remaja lagi..

Sunday, March 25, 2012

Hujung Minggu

Assalamualaikum.


lamanya tak luahkan perasaan kat sini. xde menda kot nak ditulis. masih sibuk dengan FYP, exam, dan sebagainya yang berkaitan dengan tugas seorang yang belajar. 


hari ni nak merepek repek je cerita perkara yang aku buat sepanjang hari :


bangun lambat sebab tido balik lepas subuh.huhuhuhu. sangat tak baik tapi buat jugak. gara gara Hong Gil Dong punya drama. sangat berisi ok. short synopsis : Dari seorang yang berprinsip tak ambik peduli dan do nothing for nothing. Bila dah jelas tentang soal tanggungjawab dan peranan terus bertindak mengikut situasi. tapi menda yang salah tetap salah. tak habis tengok, 4 to go. 20 episod ok. 


Tengahari makan kek besday diorang bagi semalam sebab lapo. owh lupa nak tulis, semalam birthday aku, yeay! makin singkat waktu aku. ermm. 


malam makan kat kak ana petai ikan bakar. sedap dan puas hati, Alhamdulillah. 
tu je .


p/s : kadang2 aku masih berada dlm keadaan denial state. tau tapi buat buat tak tahu. tak tahula...yang penting i miss him so much....moga aman dan tenteram rohnya disana. kita jumpa kat sana ye abah.

Tuesday, March 6, 2012

Different world

Assalamualaikum


sungguh, rindu sangat mahu metatap wajahnya
rindu mahu mendengar suaranya
rindu pada senda guraunya
rindu mendengar nasihatnya
rindu sangat nak cium pipinya
rindu sangat pada pelukannya
ah, banyak nya perkara yang dirindukan..
dunia kita sudah berbeza tapi hati ini tetap sama..


Al-fatihah buat Ayahanda tercinta Hamzah bin Kusiran
genap 3 minggu pemergiannya
hati hati ini masih sangat terkesan dengan kehilangan abah
moga segala amalannya diterima dan moga abah ditempatkan dikalangan orang orang yang beriman.amin.   

Wednesday, February 15, 2012

Hati aku atau korang dulu??

Assalamualaikum


Cepatnya masa berlalu, sedar tak sedar aku sudah memasuki semester terakhir untuk pengajian peringkat ijazah sarjana muda di UIAM ni. semester yang ke 14 kalau dikira dari zaman matrikulasi. rasa nak post satu entry pasal ni tapi nanti dulu la. hari ni nak share cerita sikit pasal perbualan aku dan kakak aku tempoh hari.


leha : ko nak tau tak, ada kawan aku sakit kena buatan orang..
aku : siannya...dah berubat ke?
leha : dah..dia berubat dengan ustaz ni, pastu ustaz tu ajar mcm2 bacaan yang boleh ubatkan diri sendiri. kawan aku tu tanyala kenapa org ni suka dengki/ dendam dgn orng lain ye.pastu ko nak tau tak ustaz tu ckp apa kat kawan aku tu?
aku : nakk.
leha : ustaz tu cakap, 


"kita ni selalunya suka mempersoalkan kenapa orang tu dengki dengan kita, kenapa orang tu tak senang tengok kita, kenapa orang tu suka jeles dengan apa yang kita ada, padahal kita tak buat salah apa apa pun kat diorang.


tapi jarang di antara kita yang berfikir begini,salah aku kot orang tu tak suka kat aku."


aku : a'ah.


Ramai di antara kita (aku pun)selalu meletakkan kesalahan yang berlaku di atas bahu orang lain walaupun terang2an memang orang lain yang melalukan kesalahan.


sedarkah kita, gagal menunjukkan sikap atau sifat yang meyenangkan pada mata2 yang memandang juga adalah satu kesalahan. Iye, memang kadangkala kita sendiri tak tau atau tak faham kenapa sesetengah org begitu mudah membenci org lain. padahal kalau dikira puncanya mcm tak logik untuk membenci. 


Contoh, A beli kasut baru, pastu jalan2 pakai kasut baru depan B yang dah lama tak beli kasut baru. B jeles dengan A. 


remeh bukan? tapi, kerana ke ignorance nya A tadi menyebabkan B mula sakit hati. padahal A tak buat apa pun, cuma memakai kasut yang baru dibelinya. 


begitulah mudahnya manusia mendapat penyakit hati. dan akhirnya jika tak terkawal akan menyebabkan perkara2 yang lebih teruk terjadi. Dalam soal ini, adakalanya kita terlalu fikirkan kesalahan orang lain tanpa memuhasabah diri terlebih dahulu kenapa perkara sebegitu terjadi pd diri sendiri. 


Jadi kesimpulan disini, adalah lebih mulia dan lebih baik andai kita nilai dan betulkan diri kita sendiri dari cepat melatah menuding jari terus ke arah pelaku kesalahan. Si penuding jari 4x melalukan kesalahan. Sakit, fitnah, itu adalah ujian, Allah beri ujian untuk kita merenung kembali dan muhasabah dan menilai perilaku kita sendiri.


Jangan terlalu difikirkan kenapa orang asyik berbuat salah pada kita, fikirkan apa yang kita dah buat sampai hati orang sakit tu lagi penting. menunjukkan contoh yang terbaik itu tugas seorang mu'min bukan?


moga kita semua dapat menjadi orang yang memikirkan perasaan org lain terlebih dahulu dari diri sendiri.=) . Mari amalkan ayat 19 : surah assyura. moga lembut hati2 yang memandang kita.

Wednesday, February 8, 2012

Mendengar vs. Merespon

Fasa perubahan.
Mungkin tu yang paling sesuai untuk describe keadaan diri aku sekarang. Banyak perkara terjadi dalam 1 masa. Betul2 menguji emosi...

Mahu berkongsi sedikit disini.
Andai kita tak rasa kita takkan tahu, aku suka dgn frasa ni. 
Dan manusia fitrahnya, bila dah tak mampu menahan, tendency untuk mengadu dgn org terdekat tu tinggi, dengan harapan ringan sikit beban di hati..iye, Allah tempat mengadu pertama kita, tapi Dia juga hadiahkan nikmat hidup bermasyarakat, manusia sesama manusia. Baru2 ni aku belajar sesuatu, betapa pentingnya kemahiran mendengar berbanding kemahiran merespon. Ramai di antara kita suka berfikir, bila seseorang datang meluahkan masalah, dia mahukan penyelesaian dari kita. 

Tidak, apa yang mereka mahukan ialah seseorang yang sudi mendengar dan memahami keadaan mereka. walaupun sekadar mengangguk atau berkata "bersabarlah, ada hikmah disebaliknya ni" cukup buat jiwa si pencerita sedikit stabil. ketenangan akan hadir sendiri bila emosi stabil. dan bila emosi stabil tanpa sedar penyelesaian akan datang sedikit demi sedikit. Walaupun apa yang diluahkan oleh si pencerita kadangkala melampau dan perlu dinasihati. Jangan terburu2 menasihati. Tenangkan dulu si pencerita. 

Ringkasan :
-Berikan sepenuh tumpuan ketika teman anda menceritakan masalah. meminimumkan perkataan ketika merespon. cuba memperbaiki dan menasihati ketika sesi luahan perasaan hanya akan memburukkan keadaan.
-Cuba memahami sifat,peribadi, dan latarbelakang hidup teman anda sebelum menenangkan nya. 
Contoh, jika anda sedia maklum teman anda seorang yang zahirnya dekat dgn tuhan, biasanya org2 begini akan menjadikan Penciptanya tempat pertama untuk mengadu,dan dia mencari anda kerana merasakan keperluan sesama manusia. cuba tenangkan dia dgn cara sedikit berbeza tapi masih lagi mengikut syariat agama.Tapi perlu tegaskan. wajib jadikan Allah tempat mengadu pertama
-Andai ada yang perlu ditegur, ambil masa, tunggu tenang. sehari, dua hari, seminggu. baru ditegur. elakkan guna bahasa negatif seperti tak elok, tak suka, benci dan sebagainya. dan, cuba rendahkan hati ketika menegur, setiap manusia serba kekurangan termasuk diri kita sendiri.

Setelah semalaman berfikir, baru aku rasa betapa pentingnya sifat Allah(sama'), dalam sifat 20 ada sebut sama' (mendengar). Bila kita mengadu kat Allah, Allah tak direct respon dengan aduan kita. Dia akan biar kita mengadu dan mengadu dan mengadu. dan akhirnya Dia akan tunjukkan respon dengan hikmahNya. Maha indah cara Allah kan?

Tujuan kita belajar sifat Allah untuk mengetahui kebesaranNya dan mencontohi sifat2Nya kan. tak salah mencontohi bukan, kerana yang Maha mendengar tu tetap Allah.Wallahu'alam.
Moga aku boleh jadi seorang pendengar yang baik.

"Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu(ujian) sebagaimana halnya orang orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa malapetaka dan kesengsaraan serta digoncangkan ( dengan bermacam macam ujian)"
Al Baqarah : 214

Friday, January 6, 2012

Ujian

Assalamualaikum
Ini namanya ujian agaknya...abah masih dalam keadaan lemah dan masih lagi berada di hospital.

2 panggilan pagi tadi buat hati berbelah bagi mahu pulang atau tidak...minta pandangan mak, mak cakap "kan baru je sampai semalam tak payah balik pun takpe..kan dah tengok abahnya semalam, asalkan dah jumpa kan..."emak oh emak, tiada siapa dapat menandingi keluhuran hatinya..aku tau mak risaukan aku yang tengah periksa dan sedang dalam tahun akhir ni, perlu struggle untuk grad dengan cemerlang..kann

bila mak dah berkata begitu, boleh tak aku nak tawakal sekarang ni...Allah lah sebaik2 tempat memohon perlindungan, Dialah sebaik2nya sandaran, Dialah sebaik2 tempat berserah...
Andai ditakdirkan sembuh moga dipermudahkan prosess penyembuhan abahku, andai ditakdirkan sebaliknya maka moga dipermudahkan segalanya...semuanya milik Allah.

godek2 laptop jumpa video ni, aku pun lupa bila aku download...memang teringat sangat kat abah bila tengok video2 kat bawah ni. aku pun tak tahu kenapa...aku rasa ada kaitan, orang lain rasa tak taulah..

video


video

mak dah abah, loove both of u so much!(sempat bisik ni kat telinga abah kelmarin...abah angguk2..huhu)

p/s : dodi!anda kena jadi kuat ok!=) dodi : ok!!