Berjuang Bukan satu Pilihan Tetapi satu Kewajipan

Thursday, December 30, 2010

Kem Gen Y

24-26 Disember 2010 lepas, alhamdulillah kem gen y aka tamrin jundi berjaya dilaksanakan. ni sebab aku x dapat nak join PMG pepias tahun ni. maaf sangat2..disini prioriti saya.

honestly, ni antara program yg cemerlang dan sgt lancar dlm sejarah hidup aku. adapun sikit je masalah2 kecil yg timbul.tahniah kat adik2 batch gen 5 yang berusaha laksanakan program ni. kagum memang kagum. makcik cafe (aku in charge catering bersama2 dgn ika) ni rasa lega dan puas hati.hehe

basically program ni nak kenalkan adik2 junior tentang PKPIM,budaya2 yg diterapkan, apa misi yg diperjuangkan, berorientasikan apa. jujurnya pada awalnya aku malas2 sikit nak terlibat sebab rasa tak sedap badan,mcm nak demam2 tapi fikir2 balik rasa rugi kalau x involve. lepas beberapa kali buat perbincangan modul, ok aku kena join.

xdpt nak story banyak sbb xdapat nak digambarkan dgn kata2 betapa indahnya suasana dlm program ni walaupun aku x tido kat kem (1st time prog tido kat bilik sendiri sepanjang prog, sejuk la kat hutan tu,huhu).

gambar kenangan program..

tag nama hand made. sgt menarik, boleh apply dlm program lain
sementara menunggu peserta sampai kat checkpoint aku, merenung alam ciptaan Allah...sambil merenung nasib diri yg best..
see the calit2 on their face?haa...x lepas misi tempat aku la ni.hehe
membincangkan isu semasa,menguji tahap keprihatinan peserta..checkpoint 5
dapur kami!!! breakfast for the last day. nasi goreng kampung, nyum2~
my colleague, the only one..cik ika=)
belakang : kereta BFF,berjasa tu walaupun seat beberapa kali tumpah kuah sayur..huhu

sementara menunggu peserta balik jungle tracking, kerja pembersihan dijalankan..
majlis penutup~menyanyikan lagu Hidup Biar Berjasa...

~membina khaira ummah~
dlm lagu ni,this part yg buat hati rasa bergetar
kenapa?
ini beza kita dgn org lain
kita faham yg kita mahu capai bukan sekadar menjadi seorang individu yg baik
tetapi kita mahukan ummah kita menjadi ummah yg terbaik
dari segi sosialnya,ekonominya,institusinya..
banyak lagi tugas yg menanti kita
terima kasih yg amat sangat kpd Allah kerana telah gerakkan hati2 kami untuk menjayakan program ini.
untuk semua juga terima kasih byk2 kerana memberikan hati2 semua sepanjang program ini
moga Allah sentiasa membantu memudahkan jalan dakwah kita..

p/s : habis prog terus shopping dan nonton movie...fuh memang letih, letih shopping!=)

Wednesday, December 22, 2010

Ujian & Nikmat

alhamdulillah
masih diberi peluang meneruskan pengajian utk semester baru..apa nak cerita sem lepas ye?ermm...pasal result,result yg bg aku teruk jgkla tp still lulus semua n xde C (at least capai target utk tidak memburukkan lg transcript aku dgn huruf O x sempurna tu,cukup2la dah mengumpul waktu matric dulu)...pengajaran,jgn ambik ringan carry mark ok. sbb berusaha mcm mana pun even final full mark pun xde nak dpt A kalau carry mark sikit.
dahla cik siti,rezeki namanya tu...

semestar baru ni dimulakan dengan virus2 menyerang. betullah teori yg aku pakai selama ni, keadaan emosi tu sendiri antara faktor2 utama peyebab berlakunya jangkitan. memandangkan emosi aku yg kurang stabil selama beberapa bulan ni dan faktor alam yg agak membantu menambah penyakit maka pakcik demam pun suka la menyinggah kat aku. baru seminggu bukak sem dah balik rumah semula dan ponteng kelas atas sebab kesihatan..huhu. ptg tadi baru aku pulang semula ke singgahsana aku kat indera mahkota ni. org suruhan xde, maka berlonggok2 baju tak berlipat atas katil aku ni(baju bersih ok). balik2 je terus ada short induksi utk tamrin weekend ni maka terbiar jela baju2 ni..tidur bawah la mlm ni jawabnya.

tapi kan, kalau dikira dari sudut positifnya,bagus jgk sakit2 ni,sakit tu kan ujian. setiap ujian diiringi dengan nikmat yg tersendiri (Allah maha mengetahui). Allah akan memberikan kelapangan setelah kesempitan (7 : 65). nak ayat lg? (5-6: 94). ni ayat feveret aku. nak rasa lagi best masa baca ayat ni?
meh aku share sikit tip aku lapangkan dada

masa baca ayat demi ayat dalam surah Al Insyirah ni, susuli bacaan2 tu dgn perbuatan2 ni.
ayat 1 : baca sambil kedua belah tgn letak di bahagian dada
ayat 2 : baca sambil kedua belah tgn pegang bahu perlahan2 lurut sampai bwh tgn
ayat 3 : baca sambil teruskan pergerakan lurut ke bahagian hujung kaki.(kira lurut 1 badan la)
ayat 4 : baca n tiup kat tapak tgn n sapu ke bhgn sekitar muka ( ni supaya mudah utk memberi nasihat,lagi2 utk mak bapak. biar anak2 senang dengar cakap mak ayah)
ayat 5-8 : pejamkan mata,hayati maksud ayat...Allah maha Adil.

ok,cuba jgn x cuba.memang masalah xkan selesai tapi sekurang2 nya kita akan mendapat kekuatan jika pengharapan tu diletakkan hanya padaNya.

nak sambung cerita pasal positif tadi. dlm kes aku ni. bila demam mestila kena telan 2 3 bijik ubat kan kasi reduce itu symptoms dan biasanya ubat xkanla sedap ye tak?pahit tu rasa biasa kan. maka setelah terlampau tak tahan dgn sakit kepala aku pergila aku ke klinik utk mencari ubat. klinik 1,ubat x berkesan. usaha lagi g klinik ke 2 baru ok itu pun setelah dpt injection.huhuhuhu...x pasal2 doc cakap aku kena gastric. terima jela cik siti, mmg dah gastric pun, ko pun dah belajar kalau emosi tak stabil penghasilan jus gastrin pun meningkat kan. sape suruh x lalu nak makan. mendapat sendiri la. tapi serius ek, mmg sakit ek rupanya2 kena gastric ni..sampai xleh tido malam, nak berjalan pun susah.
nila ubat ubatan yg aku kena telan,sampai bau ubat baju aku.

ujian kan rasa sakit tu? td ada sebut setiap ujian tu disusuli dgn nikmat. Allah maha berkuasa, setelah Dia bg rasa sakit, Dia bg aku rasa nikmat mknn yg aku mengidam selama ni.
douk bokk n kimchi chige!!!
kimchi chige aka kimchi soup. sedap time berasap
dokk bokk. sgt sedap! strongly recommended. mesti cuba. mkn waktu panas ok
stone bowl bibinpa with secret kochujan. sizzling sound dia boleh buat usus menari.haha
cara mkn,gaulkan semua bahan atas ni sekali dgn telur2 dia pastu mkn dgn kimchi.daebak!!
saje nak tunjuk gambar kim hyun joong tu,model baru the face shop. kunun2 mkn dgn dia la ni.=D
dlm proses menggaulkan mknn ni. lapar tiba2 kan??huhu
Terima kasih Allah.
terus dpt kot,tunggu sekejap je.selama ni dok tgk org korea mkn je...merembes je saliva aku.Alhamdulillah dpt gak rasa. mmg sedap sgt rupanya....sedapnya!!!huhu.patutla dbsk mkn bersungguh2..
awalnya kena rasa pahit slpsnya rasa sedap,terus lupa pahit ubat tu.
simple je kan konsepnya kat sini. nak sedap nak senang nak bahagia,kenala lalui rasa2 yg tak best dulu.ok dah ngantuk.mau bobok dulu...sambung lain hari cerita.

p/s :
teringat muka pakcik korea yg buat mknn ni.ermm.tiba2 rasa nak rindu org boleh?huhu

Thursday, November 11, 2010

Alhamdulillah


hari ni result exam keluar...
exam apa?mestilah bukan exam aku..hehe
result exam UPSR,oleh kerana kepala dah sarat sikit..aku jd terlupa jap result keluar hari ni...salah seorg anak buah aku ambik UPSR tahun ni..dah take note nak tanya pasal result kelmarin tp lupa...nasib mak aku call td..

hahahaha...adeh,nak gelak dulu sebelum cerita boleh?hehehe...aku rasa anak buah aku ada mewarisi sikit2 symptom nervous aku la

nak dijadikan cerita,biasala kita kan kalau nak keluar result pekse suka menggelabah x pasal( aku la tu). kalau aku...bila nervous2 ke,susah hati ke,risau ke memang symptoms loya2 dan mual datang menyerang..haha..tiba2 nak termuntah,tak pun mmg muntah betul2...ni ada kaitan dengan body adaptation dengan stress yg kita alami tu,so kira ada scientific explanation la pasal symptom aku tu.(malas nak terangkan immunology mechanismnya). nak tau,anak buah aku yg sorang ni pun( along aka aqilah) mengalami perkara yg sama

punya dia nervous sampai muntah2 hijau masa nak tgk result UPSR td,sampai abg aku kena bawa dia pergi hospital,dahsyat x?..risau gak bila muntah2 sampai lembik ni...moga2 xda apa yg chronic terjadi..nak tau resultnya???hehe...alhamdulillah dapat 5A..anak aku kan?hehe,kalau xdapat 5A pun tetap anak aku jugak..=)

ermm,ingat2 balik prestasi along dari darjah 4,kira mcm biasa2 jela...penah dpt b,c subject2 chronic ni..mmg kitorang semua punya la risau dengan dia,dia boleh buat deek je..baca2 komik,lepak2 je..tapi masuk je darjah 6, no more playing ok..time cuti aku jadi makcik yg garang mengajar math n science

aku : along,hari ni xde komik ok, siapkan latihan 1 chapter ni..buat depan acik.buat tu semak semula...xnak main siap je

along : banyak nya...

aku : nak pandai ke x? math ni satu je,rajin buat latihan..confirm boleh dapat A

along : yela...tp xde pemadam,xde ...(haha,ni lg 1 pe'el dia,ada je barang yg hilang)

aku : buat,set masa...nnt acik cek

mula2 kan,mmg menguji kesabaran la..soalan yg x patut salah pun boleh salah.ermmm,tula lumrah belajar kan.Alhamdulillah family aku termasuk dalam golongan manusia yg tegas(garang bila perlu). sbb tu budak2 ni x boleh nak skip2 ni...(termasuk zaman aku kanak2 dulu la,ermmm...mak along merangkap kakak aku ni mmg antara org paling aku takut bila dia marah kat rumah,mcm bom masa,haha). Serius, budak2 kecik ni sayang memang kena sayang, tapi bila perkara yg kena tegas,mmg kena tegas..manjakan boleh tapi bertempat ok..ada caranya nak manjakan tu.

dah nak masuk form 1 dah along...
dulu masa baby,comel je..main dengan telefon,asyik nak panjat tangga je,nangis tu x dahsyat sgt la...along ni behave sikit masa baby,senang jaga sbb dia ok je dengan semua...paling aku ingat, masa umur lbh kurang setahun(xpasti berapa bulan), dia pakai baju biru ada gambar kartun itik comel kat baju tu..masa tu baru lps2 pandai jalan ...dia main dgn telefon rumah,bersungguh menekan2 nombor,kan ada suara kakak dlm tu ckp bila salah nombor..excited je dia layan..haha

sekarang dah besar panjang dah,mau lagi tinggi dari aku kejap lagi tu,ukur kaki dengan dia..mak aih,galah budak ni nnt...xpela,biasala mak mmg akan jd shrinking bila anak2 dah membesar ni. aku pun ada beberapa lg paper kena hadapi ni...anaknya dah dapat result bagus, maknya pun kena berjaya jugak kan?=D

Sunday, October 31, 2010

"oetoriya sarange seulpeohage"

Dikau membuat hidupku ceria
dengan senyummu ku memuja kebesaran
tuhan yg Maha Esa

bahgia kurasa tika bersamamu
tiada yg dapat digambarkan
menbawa sinar baru

janjimu kepadaku
sentiasa disisi ku selalu
menempuhi segalanya namun kini
kau tiada lagi

mungkin kita kan bertemu
takdir penentu

bro izzat part :)
namun kan kuteruskan hidup ini
kan kubuktikan segala cita dan janji
suatu hari nanti

sukar utk kutemui lagi
insan mulia yg sejati
suka dan duka bersama kita lalui

namunku kan teruskan cita2/janji kita
walau kau tiada di sisi ku lg
menempuhi segalanya
kan ku teruskan jua
mungkin kita kan bertemu
takdir penentu

october 2008
UM road
6 pm

Sunday, October 24, 2010

Angan-angan

DULU...

aku : knp mak bg nama khodijah kat kita ye? kan banyak lagi nama lain.

mak : tanyala abah, dia yang bagi nama tu.

aku : (dalam hati : ermmm....mcm xsesuai je nama ni dgn aku, mcm x best2 je...huhu.x puas hati)
tanya pd abah pulak la..

aku : knp abah bg nama khodijah kat kita ye?

abah : kan bagus nama tu...nama isteri nabi. boleh jadi solehah mcm isteri nabi..(sambil tersenyum)

aku : tapi kita tak baik pun...

abah : (senyum lagi)...sebab tu abah bg nama tu

aku : tak faham...

di sekolah

kawan2 : nak panggil khodijah boleh?

aku : xtak2!...aku mcm hipokrit je kalau korang panggil aku mcm tu

SEKARANG...

Allah maha mengetahui. stuktur otak yg tak matang akan susah terima informasi2 yg berat. sebab tu kita disuruh mengajar anak sesuai dengan perkembangan usianya. waktu kecil lain, naik kanak2 berubah caranya sikit, pra remaja, remaja, lewat remaja, hatta dewasa sekalipun ada cara yg berbeza dlm mendekati anak2...hebatkan Islam?

Besar impak nama pd peribadi seseorang kan.setuju?

sekarang,
cukup berbangga dengan nama yg diberi..tapi..

mampukah aku mencontohi akhlak peribadi saidatina khadijah...

persoalan yg sentiasa berlegar2 di benakku semenjak dua ni..


pandangan dari tingkap bilik..dulu kosong je,sekarang dah ada masjid,maksudnya???hanya Tuhan yg tahu.

sayup memandang binaan masjid yg sedang dalam pembinaan sambil lagu "Mahligai Kebahgiaan by brothers" berkumandang menjadi lagu latar di pagi hari.

"walaupun usia kita masih muda..
janganlah kita hanyut dalam arus dunia

kerana ajal, tiada mengenal tua atau muda
umur dan usia
jikalau kita dipanjangkan usia janganlah ingkar lalai
atau leka.

bersyukurlah kita diatas segala
nikmatnya yg tidak terkira"

Alhamdulillah...

p/s : sempatkah aku nak tunaikan impian kecil ku yg besar..

aiseh...lagu permata hati pula...







Friday, October 22, 2010

Immunology Class

SubhanAllah..
hati aku terus memuji kekuasaan Ilahi seusai mendengar lecture dari Dr. Nazar.
nak tau fact apa yg buat aku kagum sgt tu???(terus terang aku cakap aku mmg kadang2 kurang ambil tau pasal organ transplantation ni. Tapi dah nama pun bdk biomedic, nak tak nak akan tau jugak sbb kena belajar kan?hehe)
Plus baru2 ni nefrologist ada suggest kat ayah aku untuk buat kidney transplant sbb dah teruk sgt condition kidney beliau. tapi, ayah aku kan...mestilah dia xnak

aku : abah ambik buah pinggang kita 1 nak?ganti yg abah punya?
abah : tak payah2...simpan je buah pinggang tu,ko muda lg...abah ni dah tua, xlama dah pun..insyaAllah tahan lg..
aku :............(no words)

Masa tu ada niat nak cari info pasal tranplantation ni tapi asyik x sempat2 je,alhamdulillah Allah maha mendengar. Dia tunaikan hajat aku waktu dlm kelas,=)

Fact yg aku baru tau pasal organ tranplant ni :
1. organ transplant boleh diletakkan bukan pd tempat asal organ. contoh,sepatutnya lokasi asal buah pinggang di kedua belah pinggang kan, tapi untuk organ derma yg baru x perlu pun letak di lokasi tersebut. boleh letak kat bawah perut ke kat bawah hati ke,it doesn't matter n no need to remove the old one. sbb tu baby boleh terima organ org dewasa. boleh letak kat mana2 space dlm badan

2. actually, we just need 1/2 of a kidney to process our circulation. means, even we have only one kidney, and half of that kidney was impair, we can live healthy if another half of that kidney still functioning well. dapat x kat sini?bygkan kita ada 2 kidney, setiap kidney tu bahagi 2, so ada 4 bahagian la kan? 1/4 bahagian tu sudah cukup nak tampung penapisan seluruh system badan kita. subhanAllah...betapa indahnya ciptaan Allah.telitinya ciptaan Dia, sebab tu manusia mmg memerlukan antara satu sama lain...ini semua pinjaman kan.

3.hati pulak..pasal ni dah lama tau cuma meh kita kongsi ye. a lobe of the liver cukup untuk menggantikan fungsi keseluruhan liver pd manusia. dan yg menariknya, lobe of the liver yg didermakan tu akan tumbuh membesar seiring dengan pembesaran si penerima organ. Hati yg didermakan tu seolah2nya hidup untuk sesuaikan diri dgn bdn baru.(knp guna a lobe of instead of a part of?sbb dah kena tegur dgn dr. waktu dlm kelas "bukan a part... a lobe ..")

menarik kan?Maha suci Allah...Jadi bersangka baiklah terhadap pencipta kita,Dia lah pemilik segala pengetahuan..

terfikir2 kenapa kadang2 kita2 menganggap sesuatu yg susah jalannya tu sebagai halangan,knp x anggap itu sebagai cabaran yg harus di tempuhi?bukan mudah nak dapatkan sesuatu yg manis tu kan...ingatlah, Allah maha kuasa, dia mampu nak tunaikan hajat kita bila2 masa je. Lambat dikabulkan mungkin Dia nak uji sejauh mana kebergantungan kita padaNya.. hanya yg benar yakin layak mendapatkannya kan.. Wallahualam
hari ni rasa mcm Allah kabulkan hajat aku,alhamdulillah...moga hati ini berterusan berharap dan berserah padaNya..(tambahan semata2...xde kena mengena dgn sesiapa yg hidup atau meninggal dunia)




Monday, October 18, 2010

aku, dia dan aku


*senang melihat pemandangan lelaki mendukung baby.(hangeng,chuae!)hee...tu je. (sekadar gambar hiasan)
Alhamdulillah...
18 october 2010
bermaksud lg 12 hari menanti...(faham2 la dalam keadaan aku sekarang ye,zaman2 peralihan ni memang banyak dugaan,jadi duhai hati yg dipinjam dari Ilahi,ingatlah siapa pemilik sejati engkau ye...
hati dodi ans : baik...insyaAllah cuba dikawal diri

pertamanya nak minta maaf kpd siapa2 yg singgah atau melawat blog terutama yg ada niat mencari input yg bagus disini..maaf andai tak dapat tunaikan hajat itu (Allah yg tunaikan semua hajat,ini in term of "ayat manusia").sebab tujuan menulis disini pun kerana

satunya : ingin mencuba
duanya : berkongsi cerita suka duka di alam maya
tiganya : merasakan perlu adanya 1 ruang untuk mengekpressi diri
ok?dah faham ye semua...kalau tiba2 nampak ada post yang agak baik tu..anggapla rezeki anda ye(^.^)v

nampak tak gambar seorang lelaki memegang anak kat atas tu?

hange!!!
hati dodi : sila jangan melampau ye dodi...
dodi ans : baik....huhuhu

walau di mana pun aku berada,dgn siapa aku berkawan,aku tetap aku.aku mmg begini..jadi,shbt2ku...harap boleh terima aku seadanya.=)(apa yg aku merepek ni..)
berkenaan gambar di atas..

nak tau mcm mana aku "berkenalan" dgn dia?hehe
1st time tengok variety show super junior (suju) (previously, he is one of the suju's member)ni masa zaman kat matrix dulu,tapi aku x berapa minat sebab suju ni mcm agak kebudak-budakan sikit. agak kurang maskulin..haha.aku lg prefer DBSK.lagi cool...haha. sekarang dah lain, umur hangen ni pun dah masuk 26.so, org tua2 cakap, makin tua makin berisi kan?hahaha..from my view la...x semestinya kan.dunia....kan mcm2..hehe

Tapi semenjak aku buat keputusan penting dlm hidup aku, aku dah agak jauh dgn dunia maya aku ni.Ingin menjadi seorg yg lebih baik niat aku....alhamdulillah sampai sekarang aku masih cuba meneruskan niat tu. Allah Maha Penyayang kan =)

cuma semenjak2 dua menjak ni aku merasakan perlu untuk kenal balik siapa diri aku. Banyak perkara yg terjadi.mmg banyak...tapi mestilah tak setanding langsung kalau nak dibandingkan dgn yg terjadi pada saudara kita di palestine sana (moga Allah sentiasa memberi kekuatan dan perlindungan kpd mereka,kemenangan Islam itu pasti). Allah itu Maha adil...diuji hamba2nya sesuai dengan kemampuan masing2.

aku mula kembali mencari hobi2 lama aku, buat balik perkara yg aku suka buat (Credit to teha sbb sudi layan aku..hehe). Dan ada sedikit kelegaan di situ sbb aku masih mcm dulu...masih selesa dengan diri aku yg lama,dan...diri aku yg baru
la td kan cakap dah aku masih aku..
dodi ans : ye tak ye jugak ye..hehe

tapi kan niat asal ckp nak berubah jd lebih baik,tapi kalau sama je...apa pekdahnya cakap nak berubah?

nah,jawab ko dodi soalan yg fikiran ko lontarkan tu.
hati dodi jawab: Just follow me as long as Allah still there.=)

Jadi,pastikan Allah di hati,secara sendiri nya taraf diri pasti menjadi lebih tinggi,kena faham berubah mcm mana yg kita mahukan,baru hati rasa aman( bercakap mudah, tapi nila yg paling susah nak lakukan..moga2 Allah sentiasa bersama kita)

hakikatnya, aku masih dodi,yang suka baca komik,suka tengok anime,layan k-pop and Kbs, japan series dan etc.......
owh,lupa nak kenalkan...itulah hangeng aka hankyung. Aku bukan mengidolakan dia dlm hidup aku atau mengagungkan2 dia dalam hidup aku. Cuma bila follow hidup dia...betapa terserlahnya kasih sayang Allah pd setiap hamba2nya hatta pada hambanya yg kafir sekalipun. (Semestinya nak lihat contoh terbaik lihat pd Rasulullah, contoh ini dibuat sbb ianya contoh dlm realiti zaman kita....don't get me wrong ya)

Jelas yg ayat2 dlm kitab kesayangn kita Al Quran memang hakikatnya untuk panduan manusia sejagat. Janji2 dlm Al Quran tu pasti. "selepas kesusahan pastinya datang kesenangan" siap ulang lagi supaya tambahkan keyakinkan kita lg.SubhanAllah. Tapi syaratnya 1, jangan putus asa atau putus harapan. di bibir atau di hujung jari mudah bukan?pelaksanaan nya....perlukan jiwa2 yg kental
.Kalau orang kafir sendiri boleh aplikasikan konsep ni,kita yg sememangnya sedia maklum akan jalan hidup kita sbagai muslim ni bagaimana?jawablah sendiri...aku pun masih mencari2 lg..
sekadar gambar hiasan (sorry....it just me yg suka dgn chinese or korean look, but perkara yg buat hangeng ni special, character dan attitude dia sendiri...)
p/s : rupa ni umpama topeng...yg paling penting siapa di sebalik topeng tu.

owh my crush!=p



Tuesday, October 12, 2010

Be Positive

Sultan Muhammad Al fateh

siapa yg x kenal baginda? penakluk kota konstantinopel, kota kebanggaan kerajaan ROM..

nak aku story pasal baginda ke?lain kali la ye..ni pun saja2 mengisi ruang blog

menghabiskan baca kisah hidup baginda sekurang2nya menaikkan sedikit semangat aku balik..

dodi!

perjuangan anda belum selesai...bertahanla ye!

be positive ye!!!

Monday, October 11, 2010

Sedih

" sedang2 berjalan di satu jalan tiba2 kaki termasuk dalam satu lubang, ok,boleh dimaafkan sebab xperasan lubang tu. esok harinya jalan2 lg di jalan yang sama dan tiba2 kaki termasuk lagi ke dalam lubang yang sama"

rasa2nya lah,apa yang x kena dengan org yg kakinya termasuk lubang untuk kali yg ke 2 tu ye?

untuk kebiasaan orang yg normal,mesti dia akan ambil langkah berjaga2 bila berjalan supaya
takkan termasuk lagi ke dalam lubang yg sama.

tapi...walaupun dah ambil langkah berjaga2,tetap termasuk juga lubang yg sama, itu
maksudnya apa?

itu salah siapa ye?dirinya sendiri?tuan punya jalan?atau dah memang ketetapan dia akan masuk lubang tu untuk kali yg kedua?

manusia2...jgn mudah2 menyalahkan takdir, "Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum
melainkan kaum itu sendiri berusaha mengubahnya"

mahukan yang terbaik,usaha pun perlulah yg terbaik baru bertawakal setelah berusaha...itu kesungguhan namanya

tapi saya sekarang.......

saya sedang sedih dengan diri sendiri,
makin kecewa dengan diri sendiri,
makin lama saya makin lemah,
makin keliru,
makin kecewa dengan manusia2 sekeliling,
makin jauh dari semua,
makin disisihkan,

saya tau,diri saya yg perlu tolong diri sendiri untuk berubah.
tapi...
saya perlukan hati saya semula
saya perlukan semangat2 yang pernah hadir dalam hidup saya
saya sangat2 perlukan kekuatan dari Dia yg Satu..







Friday, October 8, 2010

"Penawar Hati"

"Bila engkau memandang segalanya dari tuhanmu
yang menciptakan segalanya,
yang menimpakan ujian,
yang menjadikan sakit hatimu,
yang membuatkan keinginanmu terhalang,
serta menyusahkan hatimu....

akan damailah hatimu kerana masakan Allah sengaja
mentakdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia2
Bukan Allah tidak tahu deritanya hidupmu,
retaknya hatimu,
tapi mungkin itulah yang Dia mahu
kerana Dia tahu hati yang sebeginilah
yang selalunya lebih lunak dan mudah
untuk dekat dan akrab denganNYA..."

by : Siti Khodijah Hamzah

Tuesday, October 5, 2010

Lelaki Idaman Saya

lelaki idaman sy adalah seorg lelaki yg beriman
yang hatinya disalut rasa takwa kpd Allah
yang jiwanya penuh penghayatan terhadap Islam
yang sentiasa haus dengan ilmu,yang sentiasa dahaga akan pahala
yang solatnya adalah maruah dirinya
yang tidak pernah takut untuk berkata benar
yang tidak pernah gentar untuk melawan nafsu
yang sentiasa bersama kump org2 yg berjuang d jalan Allah

lelaki idaman saya adalah lelaki yang menjaga tutur katanya
yang tidak bermegah dengan ilmu yang dimilikinya
yang tidak bermegah dengan harta dunia yang dicarinya
yang sentiasa berbuat kebajikan krn sifatnya yg penyayang
yang mempunyai ramai kawan dan tidak punya musuh yg bersifat jembalang

lelaki idaman saya adalah lelaki yang menghormati ibunya
yang sentiasa berbakti kpd kedua org tuanya dan keluarganya
yang bakal menjaga kerukunan rumahtangga
yang akan mendidik isteri dan anak2 mendalami Islam
yang mengamalkan hidup penuh kesederhanaan
kerana dunia baginya adalah rumah sementara menuju akhirat

lelaki idaman saya adalah sentiasa bersedia menjadi imam
yang hidup di bawah naungan Al Quran dan mencontohi Rasulullah
yang boleh diajak berbincang dan berbicara
yang menjaga matanya dari berbelanja
yang sujudnya penuh kesyukuran dengan rahmat Allah ke atasnya

lelaki idaman saya tidak pernah membazirkan masa
matanya kelesuan kerana penat membaca
suaranya lesu kerana penat mengaji dan berzikir
tidurnya lena dengan cahaya keimanan
bangunnya subuh penuh kecergasan
kerana sehari lagi usianya bertambah penuh kematangan

lelaki idaman saya sentiasa mengingati mati
yang baginya hidup di dunia adalah ladang akhirat
yang mana buah kehidupan itu perlu dibaja dan dijaga
agar berputik tunas yg bakal menjadi baka yg baik
meneruskan perjuangan islam sebelum hari kemudian
lelaki idaman saya adalah lelaki yg tidak terpesona dengan buaian dunia

kerana dia mengimpikan syurga
disitulah rumah idamannya
dan dia ingin membawa saya bersama
dialah lelaki idaman saya

p/s : adakah dia untukku?

sebelum fikirkan ada atau tidak lelaki mcm ni di dunia ni, fikirkan layakkah kita mendapat lelaki sebaik ini.

pesanan untuk diriku,adik2ku,kakak2ku,anak2ku,shabat2ku...

insan2 sekaumku...tinggikan standard pilihan kita supaya kita lebih gigih berusaha memperbaiki diri hingga mencapai taraf yg diinginkan.

"try shooting the moon, if u didn't get it,u will be among the star"

by : kasihmu amanahku

Monday, October 4, 2010

Try to be POSITIVE

25 Syawal 1431H

1st time missed mass lecture EAP hari ni...kenapa?lepas subuh x sedar diri,tup2 dah 9.30..huhu..walaupun mmg ada niat nak ponteng malam td tapi tetap berharapan akan ke kelas(syaitan dah menang,huhuhu)...menyesal?memang menyesal..sebab aku bukan orang yg suka2 akan ponteng..kasi buruk sejarah hidup je..

Tapi, setiap aturan Allah ada hikmahnya kan,menyesal tu bagus tapi kalau over jd negatif pulak, so dodi think positive ok! berlambak lagi kerja sekolah ko kena siapkan ni
dodi ans : ye!!!

YaAllah,kuatkanlah semangatku menempuh hari2 mendatang,walau aku x pasti apa yg bakal ada di hadapan, moga hidayahMu sentiasa mengiringiku...
moga hari2 esok lebih baik dari hari ni...
Siti Khodijah bt. Hamzah!be positive ye!

by : insan lemah


Thursday, September 30, 2010

Rindu Seorang sahabat..

21 Syawal 1431H
ok,hari ni aku rehat jap drpd berpuasa,pelik kan?puasa berturut2 dlm bulan ramadhan xla rasa sepenat puasa dlm bulan2 biasa ni...honestly,aku mmg kurang masalah kepenatan yg amat bila puasa dlm ramadhan,tapi bila bulan lain....adoi...rasa macam diserap tenaga,siapa ntah yg serap..huhu
mungkin itu barakah yg ada dlm bulan ramadhan...=).Wallahulam,Allah maha mengetahui(mintak2 sempat la habiskan puasa dalam syawal ni)

best kan tajuk entri ni?hehe...aku suka,entri ni aku tujukan khas untuk my best buddy during high school,KHAIROM MAWADDAH BINTI BAHAROM.Nama pendek karom,walaupun dia tua sikit dari aku,tp aku panggil dia nama je,kenapa tak panggil kakak?xkuasa aku...haha,sori karom.=p

kitorang kenal since 2004. Masa tu kami sama2 baru pindah sekolah baru SAMTSSAAS,BT38..aku antara student yg paling awal pindah.Sekolah tu pulak amalkan system assobiyah sikit dikalangan pelajar lama n baru(biasala sekolah asrama,mana2 asrama pun lebih kurang sama je kan).Akulah mangsanya..budak baru kan,dahla nama pelik,muka kerek (yela,baru lepas conflict rumahtangga kat rumah,takkan nak tunjuk muka happy,i'm not hypocrite ok).So,jadilah aku pendatang baru yg kera sumbang.huhu...yang nak kawan dengan aku pun bdk2 lower n upper six (form 6) ex senior aku kat sekolah lama,tu pun semuanya lelaki..lagila aku dipandang laser...yela,kan sekolah agama..tak baik rapat2 dengan lelaki ni..(hello...kawan je kot,diorang over aku blah la,yg korang (refer kat kakak2 senior lama) nak pandang serong kenapa?(=p)tak main la feeling2 time kanak2 ni,apa barang..,haha,kan aku cakap aku kerek,masa sekolah dulu mmg aku sgt jual mahal...tu ada yg bengang tu..hehe)

eh,nak cerita pasal karom,melalut la pulak cerita pasal aku.hehe..beberapa bulan lepas tu,ramaila student baru masuk,antaranya karom n tiqa(tua gak dari aku,tapi aku belasah je panggil nama). Alhamdulillah,episod hidup berseorangan aku berakhir...biasanya,kami bertiga bersama2 ke mana2...ke musolla,prep,DM, n etc...cuma ke kelas xla,aku mmg agak masalah nak pergi kelas awal,bukan sbb bangun lambat..sbb study dulu b4 g kelas,(eleh,yela ko dodi..=p,ahahaha).bukan apa,malas nak g kelas awal sbb bila datang awal,nnt classmate bising je dengan gosip mcm2,malas nak join,kan aku kera sumbang..huhu

yg paling aku suka pasal karom ni,dia ni x pernah nak cari pasal ke cari gaduh,relax n cool...tu la aku senang berkawan dgn dia,(cuma kadang2 dia ni skema sgt...haha,takut nak langgar peraturan,budak baik kan..hehe).Baiknya perangai dia mcm tu,terkawal la sikit aku dari buat menda ntah apa2(aku suka buat perangai ntah apa2 sikit masa kat sekolah lama)...dah kawan dgn budak baik,kita pun terpengaruh la sedikit byk dgn perangai dia kan..=),Alhamdulillah.Syukran karom!

Pernah satu ketika aku ada selisih faham dgn tiqa,(Tiqa ni orang melaka,well known kan kebanyakan org melaka ni mulut xde penapis,tapi x semua..hehe),walaupun aku tau dia xde niat apa2 pun,tapi aku kan sentisip...mudah terguris..(aish....,hello..perempuan ok),terasa sgt2 dgn statement dia pada aku. lg satu aku tak biasa lg dengan kata2 mcm tu. aku bila dah terasa malas nak cakap byk,aku buat keje sendiri je. Karom nila antara manusia yg bersabar je dgn aku. Dia la yg jd agent pendamai antara
kami.1 ogos,masa friendship day,Karom bagi aku surat diatas(ada lagu feveret aku kat surat tu=),aku simpan lg tau karom surat ni,6 tahun sudah..hehe).dia xsuruh pun aku berdamai,tapi dia selalu wujudkan perbualan yg melibatkan kami ber3,nak xnak kena involve la kan..hehe.kami pun berdamai...maaf2 selesai masalah. Lepas dari hari tu,aku dah xde masalah dgn org2 bermulut laser ni,lantak korang la nak cakap apa..malas aku peduli.(aku pun kadang2 out spoken juga)huhu

"sesungguhnya setiap mukmin itu bersaudara"(lupa ayat berapa.huhu).
to karom,sebagai saudara baik saya,saya mendoakan anda sentiasa berada dalam rahmat Allah,dilindungi dari segala bencana, diberi kemudahan dalam setiap perkara dan juga diberi kejayaan di dunia dan akhirat...sayang dan rindu sgt kat kamu=)
Rajin2 la tulis blog,bole kita update cerita dia di sana,hehe...balik malaysia nnt,pastikan jumpa kita ye...balik dulu tu x jumpa langsung pun..(karom,jgn geli gelaman ye baca=p)

P/S :Bila la aku berpeluang nak menjejakkan kaki ke bumi anbiya' mcm karom ni..

By : hati seorang sahabat.







Tuesday, September 28, 2010

Belajar, Diajar dan Mengajar

Bismilahirahmanirrahim..
"Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yg menciptakan. Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dan tuhanmulah yg maha Mulia. Yang mengajarkan (manusia) dengan pena. Dia mengajarkan manusia apa yg tidak diketahuinya.." (Al-'Alaq : 1-5)

Ayat diatas adalah wahyu pertama yg diturunkan kpd semulia2 manusia Nabi Muhammmad S.A.W.ayat tersebut sangat berkait rapat dengan ilmu..setuju?bagus...hehe.(bunyi skema la kata2 aku ni..huhu).

19 Syawal 1431H bersamaan 28 Septembar 2010M.Pening aku tengok telatah sekumpulan manusia yg menggelar diri mereka pelajar di UIA ni...haish,nak kata x bagi tazkirah, tiap2 pagi rasanya ada tazkirah sebelum start kelas...tapi jd mcm ni juga.
(hati dodi yg jahat ckp: tula,datang kelas lambat hari2 mcm mana nak dgr tazkirah,patutlah cakap pun x guna otak..)mcm ni la hati aku mengutuk perilaku manusia td..
(hati dodi yg baik ckp:astagfirullahalazim...dodi ingat!ko tu pun sama je ok,jgn beria ckp org nnt 1 day ko yg mcm tu..huhu..mereka tu xtau agaknya,tggjwb ko yg kena ingatkan..kasi berani sikit ok)
dodi ans : baik.....

Apa yg berlaku sebenarnya di kelas td?xperlu aku cerita detail kot,cukup aku gambarkan yg aku tersangatlah kesal dengan perbuatan segelintir manusia...mcm kurang diajar.
Nak tanya la,dlm diri semua kan,apa asas utama yg perlu ada pd seorang manusia yg berani gelar diri dia pelajar?...mungkin pandangan semua org berlainan tapi aku yakin kalau anda berani gelar diri anda muslim,asas utama kita tak jauh berbeza.
Dan ingat sekarang ni kita adalah pelajar UNIVERSITY bukan lagi pelajar SEKOLAH, dah takde adegan suap menyuap ilmu ni,nak faham dan hadam ilmu,USAHA lebih sendiri ok..dah nama pun MAHASISWA

Asas utama yg perlu ada(bagi diri aku)
1. Belajar kerana Allah
2. HORMATI GURU kita
3.
4....

Perkara seterusnya boleh agak2 sendiri sbb bagi aku dua tu yg paling utama dan paling asas. Kalau perkara asas pun x lepas,baik xpayah belajar..setuju?xsetuju sudah...memang aku emo kalau masuk bab hormat x hormat ni.Aku sendiri bkn org yg sangat beradab tapi sekurang2nya aku masih sedar diri yang aku ni masih perlu diajar..

Iya,aku tak nafikan kadang2 ada guru kita kurang pandai dlm menyampaikan sesuatu ilmu,bkn mereka xnak dan dengan sengaja buat mcm tu...rata2 yg macam tu masih baru dlm dunia pengajaran (ada juga yg dah bertitle bagai tapi kita xfaham juga mereka ajar apa kan). Nak tunggu sampai ada yg betul2 terer mengajar,x grade2 la jawabnya kawan.Syukurlah ada jugak yg sudi nak jd guru kita,nak didik kita,ingat SENANG ke jd pengajar ni.lg2 ajar budak yg dah boleh jadi mak bapak org ni?ada yg gunakan alasan "kami bayar lebih..!",hey! kalau la adab tu boleh dibeli dengan duit,hancur la dunia ni..mmg bumi sudah di akhir usia la gamaknya.Nak complaint boleh,tapi biar betul caranya...kan masing2 dah besar,umur pun dah meningkat..tapi kenapa xmatang2 lg pemikiran..(fikir2kan ye..untuk aku juga)

Kita berhak dapatkan yg terbaik kalau niat kita adalah untuk menjadi yg terbaik kerana maha TERBAIK. kalau tak...toksah mimpi la.Ada hikmahnya setiap aturan Allah untuk kita,Dia yg Maha Mengetahui. Hak yg kita kena jalankan sekarang..REDHA dan terima SEADANYA. Guru2 ni umpama ibu n bapa kita kat sini,kalau pada mereka kita x hormat,pada siapa lagi kita nak hormat...Dapat atau tidak ilmu tu bkn letaknya pada mcm mana cara mengajar tu,tapi dengan keizinan Allah."Kun fayakun....".Redha Allah itu adalah segala2nya.nak dptkan Redha Allah kena dapatkan redha guru dulu,Kalau guru dah tak redha..nauzubillah...Jangan sebab diri kita seorang,semua org dapat kesannya...fikir2kan sahabat2ku, Dalam kita belajar kita diajar dan kita berhak untuk mengajar...

p/s : menda ni dah jd baaaaaaanyak kali,xtaula puncanya apa...tu yg jd emo sikit ni..huhu(-.-")
ingat ye..sebab utama berjaya adalah atas izin Allah dan usaha diri sendiri,cara mengajar dan bagai2 tu cuma faktor2 tambahan je ok

by : insan yg sedang membaiki diri

Saturday, September 25, 2010

Emptiness

16 Syawal..
selesai sudah keje laundry.Hari ni hari yg sangat lapang...free weekend.rasa pelik..hehe.Tapi Sabtu jela yg free,esok ada program pula.

Selama ni member2 dok tegur. "ko ni x penat ke asal weekend je program,jarang nampak kat bilik.." dodi ans : =),nak buat mcm mana,dah keje aku cenggini..nnt dah beranak pinak x merasa rasa mcm ni.
itu jawapan standard aku,bunyi agak kerek kan?hahaha...aku mmg kerek sikit hakikatnya,=p
*just now baru ada sorang member datang bilik tanya aku "x g mana2 ke?mcm pelik je ujung2 minggu ni nampak ko kat bilik?"
see...haha

Hari ni Allah nak bg aku nikmat rehat agaknya,relax,tenangkan kepala otak yg penuh dgn sawang2 ni...huhu
Hakikatnya,semester ni aku mmg berusaha keras supaya dpt abaikan perkara2 yg bukan hak aku untuk fikirkan lebih2..tapi..tapi....tapi...huhuhu..it keep on bothering me..why?xtau la...makin active ke program makin x bole nak lupakan...mungkin byk sangat kenangan kot.menjerat jiwa dan rasa je..yaAllah,tingkatkanlah keSABARAN dlm diriku ini.

satu perkara yg aku realize hari ni,byk hikmahnya knp Allah selalu penuhkan ujung minggu aku dgn aktiviti..i feel so empty when i seat alone here.=(
It better to have "berkecamuk feeling" than this "empty feeling" for me.
Kenapa?
Bila rasa kosong mcm ni,rasa mcm zombi...hidup dlm x hidup..
I hate zombie!huhu

p/s : bulan n bintang still lingered on my head.Semalam puas marathon 4 movies.sampai org kat panggung tu sengih2 je tgk kami.

by : "Jauh"


Friday, September 24, 2010

Sepetang Layan Hati..


Apa yg biasa kita buat time xde keje?
aku?ermmm...............
serius,lepas paper patho td aku rasa mcm batu seberat 10 kg dialihkan dari kepala aku...plan mmg nak tido je sepanjang petang td..tapi,mengingatkan kena cari daun kelapa untuk aktiviti mlm nnt,aku gagahkan diri merempit seorang diri ke tempat favourite aku..mana?gambor sebelah ni la tempat tu...hehe,Baitul Husna


Ni tempat kami bercucuk tanam..=D,knp??xcaya?xcaya sudah...=p..setiap kali dtg sini rasa damai terus meresap dlm hati..aku x boleh nak explain kenapa,aku ingat aku je rasa mcm tu..tanya shbt usrah lain(Baitul Husna ni lokasi usrah campuran kami),rupa2nya mereka2 pun sama...so its not wierd la kan?mungkin sbb ini tempat anak2 yatim kot..kan rahmat Allah ada bersama mereka=)..sampai sana adik2 tu tgh belajar mengaji..aku pun terus ke belakang rumah cari sasaran aku

ha!ni dia,pokok kelapa!hehe...sbb nak ambik daunnya kan,kena la cari pokoknya..fadlin n ida tgh dok menenggek kat pokok ni,hehe..minat sungguh mereka2 tengok aku anyam ketupat..termasuk ust.Hilmi...sorry ustaz sbb gelakkan ustaz bila ustaz ckp xtau nak anyam mcm mana,rasa bersalah sikit..tp sikit jela..hehe


akmal,khadijah, elisya dan husna ni pun pengikut setia aku petang td,sorry semua akak xdpt nak anyam setiap sorang 1 sbb dah xsempat.nak prepare untuk jamuan raya lg..huhu
thanx to pak long sbb tlg kaitkan daun kelapa yg tinggi tu=)








ni la rupa makcik ( ngaku jela diri ni dah berzaman jd makcik,hihi) yg bersungguh2 mengajar adik2 tu anyam ketupat(walaupun xde sorang pun yg jadi buat tp xpela..janji diorg ada rasa nak belajar benda baru kan).

Kat sini (Baitul Husna) byk mengajar aku pasal parenting skill,sbb tu aku suka sgt bila buku Tarbiyatul Awlad tu dimasukkan dlm silibus usrah kami.bila lepas dpt input terus praktikkan kat adik2 kat situ.

Ingat senang ke nak jadikan seorg anak tu soleh,taat,faham bahasa...ermmm.susah weh,SUSAH!Bkn nak bg negative mind setting..cuma nak ingatkan diri yg tggungjawab mendidik dan mengasuh tu bkn calang2 tanggungjawab.WAJIB ada ilmu sesuai yg tinggi,kesabaran yg saaannggggat tinggi dan keimanan yg benar2 mantap.

Bila difikir2 kan kadang2 aku rasa takut sendiri,besar cabaran membesarkan anak zaman sekarang ni...aku pun xtau aku mampu atau tidak.Ingat lg ujung tahun lepas aku pernah menangis sbb jaga anak2 sedara aku..sungguh!aku mmg menangis sbb dah tau rasanya mcm mana ( dari baby lg kdg2 aku jaga diorg sbb kakak n abg aku keje, n waktu abg ipar aku kena warded more than 2 weeks thn lepas,aku diberi tggungjawab menjaga mereka)...lg 1 bdk2 kecik ni bila mak ayahnya ada yg xkena contoh mcm bila mak ayahnya sakit,ragam diorg lebih sikit..(naluri seorang anak) .

bayangkan,bila malam,setiap 1 jam akan terbangun..sbb apa?

pukul 12
Ahmad Adam : cik dod,ahmad nak susu
aku : ok,jap ye cik dod buat

pukul 1
Alia Athilah (yaya): wawawawwawa(tiba2 menangis)
aku : knp yaya?
yaya : yaya nak mamaa...huhu,yaya nak mama...
aku : mama jaga abah sakit kat hospital
yaya : yaya nak mama jugak!
aku : esok pg kita call mama ye,meh cik dod peluk,yaya bobok dulu ye..
yaya : xnak,nak mama...huhu,nak mama
adam : cik dod,suruhlah yaya diam..nape dia nangis je tu..(muka mamai n risau,cute sgt adam masa ni=))
aku : ye adam,cik dod cuba pujuk ok..adam tido ye..
lepas setengah jam adegan pujuk2 memujuk,akhirnya susu berjaya pujuk yaya..

pukul 3
adam : cik dod,kaki ahmad gatal...
aku : kat mana (sambil dok menggaru2 kaki kecik adam)
adam : cik dod....ahmad ingat mama abah la...abah sakit lg ye cik dod?
aku : iye,abah kat hospital lg..mama kena jaga abah,jaga Bina...kesian kat mama,sabtu ni kita lawat abah ye..ahmad tido dulu,esok pg kita call mama ye..
adam : ok....(baring semula sambil pejam mata)

pukul 4
yaya : wawawawwa...(yaya menangis lg)
mak : di,pujuklah yaya bg diam...dia bkn nak dgn mak pun,dengan ko je dia nak..
aku : iye mak,tgh nak bg diam ni..(sambil dukung yaya kulu kilir dlm rumah)
beberapa ketika lps tu yaya terlena dlm dukungan aku

pukul 5.30
adam : ahmad nak susu....
aku : jap ye..(g dapur basuh botol,hari2 biasa aku mmg penakut nak g dapur sorang2,tapi time2 critical mcm ni aku dah x terpk apa2,terpk nak buatkan susu je)
adam : bila abah nak sihat ye cik dod?
aku : nak abah sihat,ahmad kena la doakan untuk abah..ok,adam doa mcm ni,"bismilahirahmanirahim,yaAllah,sembuhkanlah penyakit abahku"
adam : "
bismilahirahmanirahim,yaAllah,sembuhkanlah penyakit abahku" (baring,tertido dgn botol susunya di mulut)

pukul 6
mak : khodijah.....bangun2,dah subuh ni..
aku : ha??dah subuh?...xsempat rasa nak tido...

bangun pagi,kemas2 bilik...mandikan adam n yaya,buat breakfast..terus kemas rumah.Lepas kemas rumah,ajar abc pulak...(mak aku mmg terer bab mengajar bdk2 kecik ni,sabar sgt...aku xmampu nak sabar mcm tu lg,sbb tu biasanya aku yg mulakan nnt mak aku yg take over,
aku? g masak la plak apalagi.)....

2 minggu lebih, ini la rutin aku hari2...penah 1 mlm jam 2 pg,baru aku perasan susu habis..dah susah hati dah masa tu,diorg nak minum susu esok pg bila bgn tidur..mana sempat nak beli,kalau nangis mcm mana,masa tu plak..purse aku kosong,habuk je ada,x withdraw lg...huhuhu,ingat yaya n adam cari mak n abahnya lg...mcm mana aku x nangis..pilu,sebak sgt...masa ni la baru tau perasaan ibu tunggal ni mcm mana...sbb itu aku ckp nak jd mak ayah ni iman kena kuat..time mcm ni akan teruji keimanan kita pd Allah..lg satu,nampak sgt kepentingan suami dlm sama2 menjaga anak2 ni..sbb tu aku berharap sgt dpt suami yg faham sebenar2nya tggjawab dia..itu hanya harapan aku,Allah yg maha terbaik dlm menentukan takdir hidup kita.

Wahai anak2...selagi mana anda bernama anak,selagi itu tggjawab anda pada ibubapa x pernah padam.mak aku selalu pesan,"anak2 perempuan mak ni bila dah kawin,taat kat suami,jg nama baik keluarga,mak x berharap sgt untuk korang balik rumah selalu,korang dah jd hak org lain.."(ni pesanan mak aku dari dari dulu lg),sedih kan bunyinya??huhu...
Lelaki pula,sila ingat yg mak itu nombornya 1,bukan 2 atau 3,isteri itu dtgnya slps mak.."Syurga itu dibawah tapak kaki ibu bkn isteri"...mmg perempuan ni suka "bengkeng",tapi tolonglah guna kecerdikan yg dibangga2kan lelaki itu untuk mengawal kebengkengan perempuan itu...jgn jadikan alasan itu utk menurut aje kehendak isteri itu atau mencari isteri lain
..kuang3 (moga aku dapat jd seorang yg memahami...)

rasa mcm panjang la plak entri kali ni,hehe...bkn apa,bila sorang2 duduk pagi2 buta mcm ni..teringat waktu2 jaga anak2 aku ni,walaupun dah setahun lbh berlalu tapi rasa lg..sekarang ahmad adam dah 6 tahun,alia athilah dah 5 tahun...dah change a lot,alhamdulillah..mudah sikit maknya nak handle..

ni la yaya..masa ni umur dia 3 tahun..raya 2thn lepas,(aku xde gambar raya thn ni..)..to yaya n adam (xlupa juga buat Bina n Safiya)moga kalian menjadi anak yg soleh dan solehah..kalian byk mengajar aku erti kesabaran...miss n love u all so much!=)

by : Acik Dodi




Thursday, September 23, 2010

Pathology

Alhamdulillah...Alhamdulillah
hari ni aku hidup lg...=)

apa yg best hari ni???exam patho...huuaaaaa..aku tak tau nak ckp apa,tu yg tulis ni..;p
ermmmm...honestly,aku mmg suka patho,suka suka dan suka...siap berimpian sambung master specific dlm pathology lg...tp tula,mcm yg aku ckp sblm ni..ada apa kalau sekadar suka...usaha tu yg lg penting kan...

tapi xpe..walaupun exam kali ni kurang memuaskan hati aku sikit,aku ku balas dendam masa final nnt...nak muntah pun muntah la masa tu menghafal segala jenis penyakit ni..hehe

"ingat,yg Allah nilai usaha kita,bukan markah kita...hal markah itu Hak dia,ingat lg dodi,Allah tu Maha Adil...jd..aja aja fighting!" ( whispered by my heart)

lg satu..tahniah buat sahabat handai yg melangsungkan majlis perkahwinan dan yg dah mengikat tali pertunangan..semoga bahagia..aku jambatan xsempurna lg kot...huhu

Da..bebelan di ptg hari..nak prepare untuk jamuan raya blok..
(minta2 la ada orang ganti aku jadi MC mlm ni..huhu)

Tuesday, September 21, 2010

Cerita Raya Sikit

selamat kembali ke sekolah....antara ucapan2 mereka2 kpd aku..huaaaa....ye!ye!nak belajar la ni...
aku pun x pasti knp sem ni semangat nak belajar kurang sikit...sikit2 down,dah naikkan balik pun senang down balik,..jumpa member lama masa raya baru2 ni,byk yg sama je situasi mcm aku...shahila la yg paling xbole blah,dia ni kawan aku dari darjah 1 lg,sekarang dah final year kat usm,bdk forensik..dia ni kalau dah study gempa bumi pun x perasan,bdk straight A dari kecik sampai besau ni pun ckp dah mls nak ngadap buku apakan lg aku yg naturally 'rajin' nih...aishhh....xbole jd betul..tp xpe...aku tak kan putus asa..go!go!go!

cerita raya...apa cerita raya??biasa2 jela...xdela meriah sgt,xdela bosan sgt...tp ada 3 perkara yg best :
1. tahun ni 1st time aku bg duit raya...hehe..suka la bdk2 kat rumah tu...kalau diorg gembira aku pun bahagia..kalau diorang buat hal aku pun buat hal la jg,hehe..tp yg bestnya,diorg ni pandai pujuk makciknya ni bila makciknya ni marah.Muhamad Aqeef Hazman, dia ni antara anak buah aku yg paling bermulut manis la(jgn la jd mat romeo bila dah besar nnt..hehe)

aman (3 thn) : cik dod ni kan baik...tapi kalau marah,garang....
aku : memangla....dah aman xnak dgr ckp cik dod...(buat muka)
aman : (datang dekat2 aku pastu dia bg hug n kiss)
aku : syg cik dod x?
aman : sayaanng saangat
aku : =D..syg man juga..muahh!(mood bahagia=))

aisehman...tengok,mcm mana nak marah lama2 kalau mcm ni,tapi dia la raja buat sepah kat rumah...abis semua nak dipunggahnya..kalau dia sorang ok lg....ni ada 6,7 org yg dekat2 sebaya..semua mcm tu..bygkan jela mcm mana rumah tu time diorg ni balik..tp xpela,dah nama pun bdk2 kan..xde diorg sunyi sepi je rumah...tu yg best kalau anak ramai tu..haha

2. tahun ni aku ada 6 pasang baju raya,hahaha....gila ah,nak buat mcm mana...ni la nasib anak last2..hehe,untung apa kan

3. setelah bertahun2 tak pulang ke johor..tahun ni akhirnya pulang beraya juga ke johor...simpang renggam,byk dah berubah....dah xde pokok getah blkg rumah...dulu siap ada kambing biri2 woo...best2...
pasal kat johor ni teringat 1 menda yg lawak gila la..anak2 buah aku yg ramai tu jangok sangat nampak kambing dan angsa..sampaikan binatang2 tu terdiam bila nampak budak2 ni jerit2...hahaha,rasa nak rakam je..tp xsempat

ermm...cerita yg sedih pulak,pasal abah aku la...biasala dah tua2 ni sakitnya mcm2,pastu payah plak nak pujuk pergi hospital..tp pujuk2 punya pujuk alhamdulillah....pergi jg akhirnya..confirm2 la kena tahan kat wad kan kalau kandungan glucose dlm darah pun xleh nak baca...dudukla 4,5 hari kat hospital tu...

kami adik beradik gilir2 jaga...abah aku ni plak satu,dia ni kalau tengah bosan kat hospital malas nak borak2,diam aje...halau g jalan2 adala..aku n epi pun dengar la cakap,hehe
jalan2 jumpa la 1 kedai aksesori ni....pusing2 dlm kedai,jumpa dgn 1 menda yg sgt cumil!
nila menda tu...comel kan?kan?kan?=D
cuba teka ni apa menda?hehe
dalam byk2 org yg aku tanya,teha je yg berjaya teka dgn betulnya..sgt practical bila kelas xda aircond.
jeng2....ni la menda tu,hehe..siapa biasa tgk cerita korea cam la menda ni apa.=))

tu jela yang aku nak mengarut kat sini..
otak asyik ngeng...cerita pun kdg2 ngeng la jg..manusia manusia....ermmm
sedikit sharing kot kat sini
  • hargai apa yg ada pd diri dan perkara di sekeliling kita,walaupun kadang2 nampak remeh.
  • berbaktilah pd mak ayah selagi mana mereka masih hidup di muka bumi ni...berbakti tu mcm2...bagus balik rumah jenguk mak ayah...tapi kan lagi bagus kalau bg 'tanda' berbakti tu sikit..sejuk je hati mak ayah kita tgk hasil bakti anak2 diorang kat rumah tu.
  • anak2 muda sekarang..silalah fahami betul2 maksud hari raya tu sendiri.....(termasuk aku)..raya tu dirai untuk apa,apa yg wajib,sunat,haram....semua tu kena amik tau....
p/s: sedikit kesal tgk segelintir manusia2 yg dah baligh dgn jayanya tp masih sambut raya dgn bunyi2 yg xsepatutnya.......

Friday, September 3, 2010

Ziarah Mahabbah Thailand-Siri 3-

29 ogos 2010
hari terakhir kami di bumi thailand..
seawal jam 7.30 pagi (8.30 pg waktu malaysia) kami sudah berkumpul di perkarangan masjid.sementara menunggu shbt2 lain...sempat kami meninjau2 keadaan kampung
aku??aku apalagi...masuk kandang kambing la,hajat dari semalam yg x kesampaian..huhu,smlm xdpt g sbb aku naik motor dgn khodeeja (student medic thai yg belajar di rusia),dan2 tu hujan lebat...kuyup la jawabnya,xdpt den nak g tgk orang perah susu kambing.

orang2 kampung semua datang masjid untuk menghantar kami pulang...terharu aku masa ni,siap pagi2 lg dah announce kat masjid kot bgtau 1 kg yg kitorang akan berangkat pulang..2 yg beramai2 datang tu..dari baby,bdk tadika,sek ren.sek men. abg kakak pakcik makcik atuk nenek..semua peringkat usia la ada..
bergambar beramai2 bersama orang2 kampung thasap.
sesi selamat tinggal....salam terakhir kami untuk makcik2,insyaAllah ada rezeki dan kesempatan kami dtg lg ya=)

antara bekalan2 yg dibekalkan kpd kami..ni baru 1 kotak,kotak yg kat bros lg...wa...manyak woo...aku dpt special sikit la...apa dia???dapat hati...hehe..alhamdulillah dpt kain batik n buah2 buahan...terima kasih mek timah n kak jah
selesai sesi selamat tinggal dgn org kampung(huhuhu...sedih...) kami meneruskan misi perjalanan kami. berjumpa dengan keluarga2 mangsa pembunuhan askar bangkok...ini antara pemandangan di sepanjang perjalanan ke pattani..
byk deretan kedai2 pakaian di sepanjang jalan,ala2 mcm jalan TAR gitu..
ni pula lbh kurang mcm masjid jamek kat jln TAR...bezanya,masjid ni besar lg la..(x sempat nak shopping apa2 kat sini..Allah mmg bantu aku untuk teruskan niat asal la...xde la sempat nak tunaikan niat menyimpang2 ni..hehe)
lokasi pertama kami,masjid kreu se(sebut kerisik je)..di masjid berlakunya peristiwa menyayat hati di mana seramai 32 saudara muslim kita terkorban...(dibunuh oleh tentera dgn menggunakan bom dan tembakan peluru)......masjid ni berusia hampir 300 tahun...skrg bhgn dlm masjid ni dah cantik..dah renovate,kerajaan thailand belanjakan hampir 13 juta baht untuk baiki kerosakan yg diorg buat tu(dah namanya kafir kan,pandai je nak tutup kejahatn yg diorg buat.....ermmmm)
sempat lagi pukul gambar(ambik gambar,jd wallpaper aku nih,huhu...rindu suasana di sana)..panas terik masa ni....walaupun puasa tapi alhamdulillah,Allah hilangkan rasa penat tu..yg ada,semangat bertambah kuat untuk berkongsi pengalaman bersama mangsa2 dan keluarga2 mangsa di pattani dan takbai.

pemandangan dalam van...tinggi giler van,aku boleh berdiri dengan jayanya tanpa bongkok2 dlm van ni,nama dia comuter kot x silap aku..huhu...1 lagi,ada 24 road blok sepanjang perjalanan ke rumah2 mangsa...aiyoyo,kasi pening kepala aku jala..lina sorang je yg selamat dari kejadian muntah2 di blkg..aku n athirah dan kosong isi perut dah..uwek2..

lokasi seterusnya...kg jambu tiga(ni madrasah anak2 muslim kita..diorg belajar agama ujung minggu,sblh madrasah ni ada tentera bangkok yg mengawal..tapi diorg ni sgt kuat semangat,teruskan memberi ilmu pada generasi2 muda ini..(aku hanya mampu...errmmmmm dan huhu..)
baju putih : mangsa tahanan penjara..baru dibebaskan bulan july lepas dgn ikat jamin 1.2 juta baht(kejam betul tentera thailand ni...)..bro ni tgh cerita pengalaman dia diseksa di penjara..siap kaki kena rantai...betul2 diorg d'buat mcm binatang..ish! destinasi seterusnya...kg gajah mati..untuk pengetahuan,kg jambu 3 dan kg gajah mati ni still red area lg..di mana kejadian tembak menembak masih lg berlaku...di kg jambu 3, rumah2 disitu dah 2 kali dikepung dlm ramadhan ini shj,dan bulan lps ada bebrapa saudara kita syahid ditembak...alhamdulillah perjalanan kami dilindungi..

di rumah ini dikumpulkan balu2 dan ibu2 kpd mangsa2...kat sini paling byk cerita sedih yg diorg sharing...setiap kali cerita berlinangan air mata diorang (aku : huhuhuhu...sebak toksah cakap la..hanya simpati x mampu nak ubah apa2,tapi dari rasa simpati yg akan menggerakkan kita untuk mengorak langkah empati..kita menangis xdpt nak ubah apa2,kat sini yg byk bg kesedaran kat aku...)..insyaAllah,misi seterusnya lebih bermakna...

baru 2 minggu lepas di tempat ini,saudara islam kita di tembak mati...(makcik2 kat situ ngoyak kat kawe)..masa ni rasa takut,seriyau ke dah xde dah...yg ada rasa benci yg amat kat tentera2 kafir bangkok tu....astagfirullahalazim..
fokus pd adik yg pakai tudung merah tu je(yg keliling2 nya abaikan je..,gambar adik tu sorang xde,huhu..)..sedih sgt cerita family dia ni...

nama : nazrin(bongsu)

ada 7 adik beradik,ayah dia ditembak tentera bangkok masa tgh dukung dia time dia baby,kejadian tu berlaku kat hospital.masa tu mak dia masuk bilik untuk tgk anak yg sakit,ayah dia tuggu diluar dok dukung dia..tentera datang terus tembak kat bhgn dada si ayah..meninggal di tempat kejadian...(argh..kejam,kejam,kejam sssggggttttt!!!!)..masa mak dia cerita..asyik berlinangana air mata,cerita sikit..laju je air yg mengalir....air mata seorg ibu...hilang seorg suami,ayah kpd anak2nya,hilang tempat bergantung hidup....skrg keje upah menoreh di kebun2 org untuk menyara anak2...(bayangkan betapa susahnya hidup mereka..kita kat sini?????fikir2kan lah sejauh mana sudah kita bersyukur..huhu)


destinasi terakhir kami,takbai...
ini mek yg jaga saudara2 mualaf kita di sana...aku berani ckp mama(panggilan beliau mama) ni wanita besi la..umur dah lanjut,tapi masih kuat semangat dlm membela saudara2 mualaf kita,suami mama ni di tembak mati dihdpn beliau di kawasan depan rumah ni..suami beliau lah ustaz yang mengislamkan saudara2 dari north thai...(sasaran2 tentera ni ialah para2 ilmuan,ustaz,dan pemuda2)

kenangan bersama saudara baru kita di takbai..serba kesusahan,sgt memerlukan bantuan....(lokasi ustaz tersebut ditembak :tempat ukasyah berdiri...p/s : beliau dah cuak?? masa ni,hehe)
..kami hanya dapat berikan beras,kurma dan bhn masakan utk kegunaan sepanjang ramadhan..x sempat nak cari sumbangan byk2,huhu....

setelah ucap slmt tinggal pd mereka,kami bergegas ke imigresen krn waktu sudah suntuk..waktu terakhir imigresen tutup adalah jam 4 thailand...alhamdulillah kami sempat sampai tepat pd waktunya.

selamat tinggal shbt2 perjuangan di sana...(syahdu je rasa waktu ni)

untuk ke seberang pengkalan kubor,kami menaiki bot (waaaa...best!)..bumi thailand kami tinggalkan dgn seribu 1 kenangan dan pengalaman...1 niat kami,insyaAllah,misi ini akan berterusan..

alhamdulillah segala2 urusan pulang selesai dgn jayanya..kami menaiki bas pulang ke kuantan pd jam 8 mlm dan selamat sampai ke bumi uia kuantan jam 4 pagi(shamisa express yg berjasa)

kesimpulan :

" wahai org2 yg beriman!jika kamu menolong (agama ) Allah,nescaya dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu"
-jgn takut untuk berjuang,janji Allah itu pasti

-ini saudara kita,tanggungjawab kita,sebahagian dari kita(harap tersedar bg yg terlena :terutama nya aku..huhu)
-yaAllah,kukuhkanlah dan istiqomahkanlah jiwa2 kami dalam mencariMu..keredhaanMu yg paling utama bg kami
-do not quit..(magic word for me by: panda..)

by : hati dari Yala

Tuesday, August 31, 2010

Ziarah Mahabbah Thailand-Siri 2-

kasih sayang itu titi,kasih sayang penghubung hati
kasih sayang itu tali,kasih sayang pengikat diri

dari kasih timbul simpati,dengan sayang ada persaudaran
kerana kasih ingin berbakti,saling sayang maaf memaafkan

kasih sayang itu baja,kasih sayang penyubur jiwa
kasih sayang itu penawar,penguat cinta penghapus duka

kasih manusia sering bermusim,sayang manusia tiada abadi
kasih tuhan tiada bertepi,sayang tuhan janjinya pasti

tanpa kasih sayang tuhan,tiada simpati tiada persaudaraan
tanpa kasih sayang tuhan,tiada bakti tiada kemaafan

kasih sayang itu titi,kasih sayang penghubung hati
kasih sayang itu tali,kasih sayang pengikat diri

kasih sayang pada semua,kasih sayang sesama kita
kasih sayang ooo....duniaa
moga selamat di akhirat sana....
RAIHAN(KASIH SAYANG)



27-28 ogos 2010

video

segala2nya berlaku atas keizinan Allah
hari seterusnya,x terungkap dengan kata2 perasaan yang aku rasa...
dua lagu diatas umpama irama yg sentiasa bermain dalam hati aku waktu itu..=)

sepanjang hari kedua n ketiga ini juga,banyak perkara yg aku pelajari
hidup bermusafir...
bahasa berbeza...
menyantuni pihak lain
semangat perjuangan
byk lagi...

thank to Allah...

kami dibahagikan kpd 2 kumpulan-pertama : handle adik2 program english summer camp
kedua : bersama2 adik2 yang bakal menyambung pelajaran ke KDH

cabaran paling besar aku bila kena buat aktiviti dlm situasi bahasa kami berbeza,nak menyampaikan arahan dan kesimpulan...ermmm,aku dahla xtau nak ckp kelantan,ckp siam lg la x reti..cakap omputih diorang x paham...huhu,tapi aktiviti tetap jalan..hehe
buat roket!

thanx to muiz la sbb tmbh ckp,(walaupun adik2 tu mengadu x paham..hehe)

balik je dari program...orang kg dah sediakn juadah berbuka yg sgt best
-sup daging(sgt sedap!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! licin meja masa tu..haha)
-nasi kerabu yg lain mcm sikit tapi best
-ayam goreng potong separuh (licin gak pinggan aku haha)
-kuih muih yg aku xtau nama
-susu kambing!!!(1st time aku minum susu kambing seumur hidup aku..ayak!)
-bubur kacang
-buah buahan
-etc....(banyak giler woo,org thai ni mmg kuat mkn agaknya)

aku mmg salute bab org thai ni sambut tetamu...mcm buat kenduri!terharu toksah cakap la...hanya Allah yg bisa membalasnya

pasal org kampung,mmg cukup ramah diorg ni...baru kenal beberapa minit,rasa mcm dah kenal lama..kami dibahagikan kpd 10 keluarga angkat,bermakna sorang dapat 1 keluarga angkat (aku special sikit,sbb tu boleh duduk berdua...hehe)

aktiviti hari ke 3 berjalan dengan lancar...
pada mlm terakhir ni,bro buat sesi lawatan rumah kerumah antara diorrang (mcm raya la pulak..),siap buat barbequ,jeles je tgk gambar..huhu

kitorang buat kenduri kat rumah masing2 je..hehe
pengalaman yg sgt berharga...

to be continue

by : jiwa kasih sayang..=)

Monday, August 30, 2010

Ziarah Mahabbah Thailand-Siri 1-

Alhamdulillah,Alhamdulillah,alhamdulillah....maha suci Allah.. masih diberi kesempatan bernafas hari ini...minggu ni boleh aku katakan minggu yang penuh dengan kenangan..seribu satu kenangan apabila diberi peluang menjejakkan kaki ke selatan thai.Peluang yang aku rasakan jarang2 akan dapat..sbb tu aku pujuk juga mak aku untuk beri keizinan pergi..alhamdulillah,pujuk punya pujuk..mak aku bg green light....aku: seronoknya!=D
(lg 1 aku rasa sekarang mak aku dah percaya n yakin kot dengan aku,dah xde halang apa2...tiba2 rasa dah besar..bole x?^.^ )..ayat mak aku paling best masa dia beri keizinan tu,

mak : anak2 ni semua pinjaman dari Allah untuk mak, kalau dah sampai masa Allah ambil balik mak redha je...selagi mana dia nak berkhidmat mak izinkan..tapi hati2,jgn lupa solat hajat banyak2 ye...

aku : terima kasih mak..ni mcm ayat aku je..hehe...doakan anak mak ini sentiasa berada dlm jln yg benar(aku tau mak aku berat hati sbnrnya,tapi aku yakin apa yang aku buat ni perkara baik,insyaAllah dilindungi...)

26 Ogos 2010

jam 11 mlm tepat ,9 dari 11 org peserta berkumpul di cf brother untuk mendengar sesi taklimat dari muiz(PM)..9 dari kami : muiz,ukasyah,pejal,pakchan,aku,dila,tirah,ika n murni...lina terus dari gombak ke terminal makmur dan irwan sehabis tugasan di hospital terus ke terminal.

jam 12.30 mlm,semua dari kami sudah berkumpul dan memulakan perjalanan dari kuantan...terus ke ranjau panjang.

27 0gos 2010

jam 7.30 pagi,selamat sampai ke stesen ranjau panjang...cik musa dah menunggu kami(cik musa ni volunteer di yayasan).cerita berdasarkan gambar yg dipaparkan=)
melepasi imigresen ke selatan thai...hok ni cik musa...(asyik terkena je aku dgn pakcik ni)
selesai urusan di imigresen...matahari baru nak naik masa ni
baju kuning : cik wan..jumpa di muktamar sanawi lepas,dia yang jd org tengah antara pihak kami dan pihak di thai
dari kiri : ukasyah,muiz,pakchan(birthday boy hari tu=D),che wan,irwan dan pejal
dari kiri : tirah, dila, ika, aku, lina dan murni (aku terasa seperti gergasi..wahaha)

dari imigresen kami menaiki kereta ke stesen keretapi..seawal sungai golok dah jumpa askar bersenjata...jakun gak la aku masa ni,hehe
see.....askar yg bermuka serius,cuak aku..huhu

map ke yala...ambik masa lebih kurang 2 jam setengah naik keretapi ke bandar yala


tiket free...hehe,mek au bayar

yey!keretapi sampai..rasa mcm tahun 60-an je masa ni,hehe..sbb thailand lmbt sejam dari malaysia,so kena tunggu dekat 1 jam lebih tren ni..kul 9.30 jam thailand baru sampai tren
semua dok jangok naik keretapi kayu...hehe
termasuk aku...=p
muka kanak2 excited,hehe

lagi aku yang jakun..huhu,sibuk je muka si XX ni(merujuk kpd....tettttt)haha
cik musa dok kabo apo tah tu....asik kena temberang je aku masa ni....huhu
haa....kan,ada tentera lg tu...dlm tren pun nak menyibuk bagai....x paham aku
subhanaAllah...pemandangan hijau yg menyejukkan mata di sepanjang perjalanan

ni la rupa setiap stesen..klassik kan?era 60-an punya mood..hehe
setelah setengah jam perjalanan..inilah hasilnya...hahaha(gambar ni juara lelaki,juara wanita rahsia~hehe)..pejal dengan gaya manja melentok kat bahu cik musa,cik musa sempoi je masa ni..haha
jam 12 sampai di bandar yala....banyak tuktuk!
kenderaan rasmi kami di sana...syok ma naik ini tuktuk=D..open air


12.30:tiba di seketariat Yayasan pendidikan dan Pembangunan Sumber Manusia..singgah untuk mandi,berehat dan sesi taklimat

to be continue...

SELAMAT BERIBADAH