Berjuang Bukan satu Pilihan Tetapi satu Kewajipan

Tuesday, August 31, 2010

Ziarah Mahabbah Thailand-Siri 2-

kasih sayang itu titi,kasih sayang penghubung hati
kasih sayang itu tali,kasih sayang pengikat diri

dari kasih timbul simpati,dengan sayang ada persaudaran
kerana kasih ingin berbakti,saling sayang maaf memaafkan

kasih sayang itu baja,kasih sayang penyubur jiwa
kasih sayang itu penawar,penguat cinta penghapus duka

kasih manusia sering bermusim,sayang manusia tiada abadi
kasih tuhan tiada bertepi,sayang tuhan janjinya pasti

tanpa kasih sayang tuhan,tiada simpati tiada persaudaraan
tanpa kasih sayang tuhan,tiada bakti tiada kemaafan

kasih sayang itu titi,kasih sayang penghubung hati
kasih sayang itu tali,kasih sayang pengikat diri

kasih sayang pada semua,kasih sayang sesama kita
kasih sayang ooo....duniaa
moga selamat di akhirat sana....
RAIHAN(KASIH SAYANG)



27-28 ogos 2010

video

segala2nya berlaku atas keizinan Allah
hari seterusnya,x terungkap dengan kata2 perasaan yang aku rasa...
dua lagu diatas umpama irama yg sentiasa bermain dalam hati aku waktu itu..=)

sepanjang hari kedua n ketiga ini juga,banyak perkara yg aku pelajari
hidup bermusafir...
bahasa berbeza...
menyantuni pihak lain
semangat perjuangan
byk lagi...

thank to Allah...

kami dibahagikan kpd 2 kumpulan-pertama : handle adik2 program english summer camp
kedua : bersama2 adik2 yang bakal menyambung pelajaran ke KDH

cabaran paling besar aku bila kena buat aktiviti dlm situasi bahasa kami berbeza,nak menyampaikan arahan dan kesimpulan...ermmm,aku dahla xtau nak ckp kelantan,ckp siam lg la x reti..cakap omputih diorang x paham...huhu,tapi aktiviti tetap jalan..hehe
buat roket!

thanx to muiz la sbb tmbh ckp,(walaupun adik2 tu mengadu x paham..hehe)

balik je dari program...orang kg dah sediakn juadah berbuka yg sgt best
-sup daging(sgt sedap!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! licin meja masa tu..haha)
-nasi kerabu yg lain mcm sikit tapi best
-ayam goreng potong separuh (licin gak pinggan aku haha)
-kuih muih yg aku xtau nama
-susu kambing!!!(1st time aku minum susu kambing seumur hidup aku..ayak!)
-bubur kacang
-buah buahan
-etc....(banyak giler woo,org thai ni mmg kuat mkn agaknya)

aku mmg salute bab org thai ni sambut tetamu...mcm buat kenduri!terharu toksah cakap la...hanya Allah yg bisa membalasnya

pasal org kampung,mmg cukup ramah diorg ni...baru kenal beberapa minit,rasa mcm dah kenal lama..kami dibahagikan kpd 10 keluarga angkat,bermakna sorang dapat 1 keluarga angkat (aku special sikit,sbb tu boleh duduk berdua...hehe)

aktiviti hari ke 3 berjalan dengan lancar...
pada mlm terakhir ni,bro buat sesi lawatan rumah kerumah antara diorrang (mcm raya la pulak..),siap buat barbequ,jeles je tgk gambar..huhu

kitorang buat kenduri kat rumah masing2 je..hehe
pengalaman yg sgt berharga...

to be continue

by : jiwa kasih sayang..=)

Monday, August 30, 2010

Ziarah Mahabbah Thailand-Siri 1-

Alhamdulillah,Alhamdulillah,alhamdulillah....maha suci Allah.. masih diberi kesempatan bernafas hari ini...minggu ni boleh aku katakan minggu yang penuh dengan kenangan..seribu satu kenangan apabila diberi peluang menjejakkan kaki ke selatan thai.Peluang yang aku rasakan jarang2 akan dapat..sbb tu aku pujuk juga mak aku untuk beri keizinan pergi..alhamdulillah,pujuk punya pujuk..mak aku bg green light....aku: seronoknya!=D
(lg 1 aku rasa sekarang mak aku dah percaya n yakin kot dengan aku,dah xde halang apa2...tiba2 rasa dah besar..bole x?^.^ )..ayat mak aku paling best masa dia beri keizinan tu,

mak : anak2 ni semua pinjaman dari Allah untuk mak, kalau dah sampai masa Allah ambil balik mak redha je...selagi mana dia nak berkhidmat mak izinkan..tapi hati2,jgn lupa solat hajat banyak2 ye...

aku : terima kasih mak..ni mcm ayat aku je..hehe...doakan anak mak ini sentiasa berada dlm jln yg benar(aku tau mak aku berat hati sbnrnya,tapi aku yakin apa yang aku buat ni perkara baik,insyaAllah dilindungi...)

26 Ogos 2010

jam 11 mlm tepat ,9 dari 11 org peserta berkumpul di cf brother untuk mendengar sesi taklimat dari muiz(PM)..9 dari kami : muiz,ukasyah,pejal,pakchan,aku,dila,tirah,ika n murni...lina terus dari gombak ke terminal makmur dan irwan sehabis tugasan di hospital terus ke terminal.

jam 12.30 mlm,semua dari kami sudah berkumpul dan memulakan perjalanan dari kuantan...terus ke ranjau panjang.

27 0gos 2010

jam 7.30 pagi,selamat sampai ke stesen ranjau panjang...cik musa dah menunggu kami(cik musa ni volunteer di yayasan).cerita berdasarkan gambar yg dipaparkan=)
melepasi imigresen ke selatan thai...hok ni cik musa...(asyik terkena je aku dgn pakcik ni)
selesai urusan di imigresen...matahari baru nak naik masa ni
baju kuning : cik wan..jumpa di muktamar sanawi lepas,dia yang jd org tengah antara pihak kami dan pihak di thai
dari kiri : ukasyah,muiz,pakchan(birthday boy hari tu=D),che wan,irwan dan pejal
dari kiri : tirah, dila, ika, aku, lina dan murni (aku terasa seperti gergasi..wahaha)

dari imigresen kami menaiki kereta ke stesen keretapi..seawal sungai golok dah jumpa askar bersenjata...jakun gak la aku masa ni,hehe
see.....askar yg bermuka serius,cuak aku..huhu

map ke yala...ambik masa lebih kurang 2 jam setengah naik keretapi ke bandar yala


tiket free...hehe,mek au bayar

yey!keretapi sampai..rasa mcm tahun 60-an je masa ni,hehe..sbb thailand lmbt sejam dari malaysia,so kena tunggu dekat 1 jam lebih tren ni..kul 9.30 jam thailand baru sampai tren
semua dok jangok naik keretapi kayu...hehe
termasuk aku...=p
muka kanak2 excited,hehe

lagi aku yang jakun..huhu,sibuk je muka si XX ni(merujuk kpd....tettttt)haha
cik musa dok kabo apo tah tu....asik kena temberang je aku masa ni....huhu
haa....kan,ada tentera lg tu...dlm tren pun nak menyibuk bagai....x paham aku
subhanaAllah...pemandangan hijau yg menyejukkan mata di sepanjang perjalanan

ni la rupa setiap stesen..klassik kan?era 60-an punya mood..hehe
setelah setengah jam perjalanan..inilah hasilnya...hahaha(gambar ni juara lelaki,juara wanita rahsia~hehe)..pejal dengan gaya manja melentok kat bahu cik musa,cik musa sempoi je masa ni..haha
jam 12 sampai di bandar yala....banyak tuktuk!
kenderaan rasmi kami di sana...syok ma naik ini tuktuk=D..open air


12.30:tiba di seketariat Yayasan pendidikan dan Pembangunan Sumber Manusia..singgah untuk mandi,berehat dan sesi taklimat

to be continue...

SELAMAT BERIBADAH


Thursday, August 26, 2010

Rohingya refugee picture

ni lokasi penempatan diorang..nampak banner kitorang tu(biro kesihatan abim),lokasi madrasah


para sukarelawan tingkat 2(baru selesai menimbang n mengukur berat adik2 ni),mahal pemandangan belakang tu.huhu

see...kan happy je muka adik2 ni..=D
patutla happy,tengah tengok kartun..hehe

kak joh n kak shibi yang exited baru belajar perskepsi ubat..=)(nak hadam ubat2 tu,jd doktor bertauliah dulu ye..hehe,lg setahun setengah je)
abg jep sedang menjalankan tugas...(wanita2 disekeliling : pelajar medic USIM tahun 5, dari kiri , pa'in, farid n kak ida)
dan lagi doctor bertauliah menjalankan tugas.
bubur nasik daging yang dimasak oleh saudara2 rhoginya...cukup terharu betul aku,tengah2 serba kekurangan pun boleh lagi masakkan untuk tetamu...rezeki dari Allah,makin kita gunakan,makin bertambahlah ia=)
ni.......wafa!hehe...bukan anak rhoginya,ni anak dr.saifullah...comel2 mcm nila muka anak2 perempuan rhoginya tu..rasa nak angkut sorang dua balik kuantan..(ayak!bolehkah?...huhu)

wafa tengah exited nak melukis.(punca : aku dok lukiskan gambor2 binatang,dia pun nak join..sampai aku nak tido pun dia sempat pesan..wafa: "nanti acik dodi bangun balik ye..")ni masa usrah BKA.

antara gambar2 yg sempat aku amik..sikit aje tapi,but memory2 yg ada yg buat gambar2 ni berharga bg aku...

SELAMAT MENERUSKAN IBADAH,
SELAMAT BERPUASA

Tuesday, August 24, 2010

Rohingya refugee..

Alhamdulillah,alhamdulillah alhamdulillah...dah masuk 14 ramadhan,maksudnya ada lg baki setengah ramadhan..ahh,cepatnya masa berlalu...
syukur aku masih lg diberi peluang hidup..hidup ynag lebih banyak aku merungut dari aku bersyukur...yaAllah,benarlah seperti dalam firman Allah dalam surah al-mulk : 23..."........sedikit sekali kamu bersyukur"


22 hb ogos 2010..
aku n shbt2 UIA kuantan diberi peluang oleh Allah untuk berbakti kpd pelarian2 myanmar di area pasar selayang...nak tau lebih lanjut pasal kaum rohingya ni, search here (http://en.wikipedia.org/wiki/Rohingya_people.)

1st impression aku bila jumpa dengan saudara2 aku sendiri ni...perasaan insaf...dan2 lg dalam bulan ramadhan ni..huhu
kami diberi peluang untuk buat medical check up untuk kanak2 di sana,lebih kurang dalam 120 orang la gitu kanak2 yg ada..(aku pun x berapa perasan sbb ramai kan). medical check up tu buat kat madrasah diorang ( kagum x,dalam2 pelarian ni boleh buat madrasah untuk anak2 yatim ni belajar...nampak betapa diorang ni masih memelihara anugerah islam n iman tu even hidup serba susah dan daif).

cerita pasal daif,yang paling buat aku sebak bila anak2 kecil ni kerumun kita, cerita pasal hidup diorang kat situ ( untuk pengetahuan, x ramai dari diorang ni yang bole cakap melayu, sikit2 bole la...ada yg xtau langsung). jdla mcm ayam dengan kambing bila kami berkomunikasi...

ha,menda yang buat aku sebak tu, bila anak2 ni tunjuk aku tempat tidur diorang....tau x tidur kat mana diorang ni???..bawah katil...ala,single bed punya katil tu...bawah tu diorang tidur ramai2 dalam 5, 6 orang..berhimpit2....bayangkan la,umur dalam lingkungan 4-6 tahun ni bersesak2 masa tidur...tabah kot aku menahan empangan dari pecah sbb mcm xpatut pulak nak nangis time muka diorang mcm happy je masa cerita tu ( guna bhs diorang)...siap bole kenakan aku lg..huhu...ermmm...tabah betul kanak2 ni....mmg aku betul2 kagum hari tu...kagum dengan Allah yg bg semangat yg cukup kuat dekat mereka2 ni..tore2!(bagus dalam bhs myanmar...sempat aku belajar dgn adik2 ni..hehe)..amirkhan,hasan ali,suhail,junaik,sohait,aisha,..nama2 adik2 ni,comel2 semuanya...

sesak kepala aku bila fikir masa depan diorang ni..(xde kewarganegaraan,xde negara,xde identity...) tapi...Allah maha mengetahui,Dia menguji hambanya2 sesuai dengan tahap kemampuannya..Allah tu maha penyayang,bkn zalim...=)..doakan agar mereka sentiasa dekat dengan Allah.

conclusion nya :
  • bersyukur,bersyukur,bersyukur.....lah wahai manusia2(terutama aku)
  • hidup di dunia ni xlama....dan segalanya milik Allah, jangan sesekali dibangga2kan pangkat, kedudukan,ilmu, harta yang Allah bagi pinjam ni...pinjaman semua ni..sampai masa Allah akan ambik balik termasuk diri kita ni..
  • tolong,tolong dan tolonglah....semua sama di sisi Allah,jgn2 bezakan2 manusia ni dengan status n taraf kehidupan mereka....yg Allah nilai,iman di hati kita bukan pangkat di dada kita...walau tinggi mana pun taraf kita,kita ni semua tetap asalnya dari tanah yg kita pijak hari2 ni...jangan sesekali lupa diri ( ni pesan mak aku)
p/s: nak upload pic tapi tenet tengah seng2 al la..

by : "wa shau le"

Friday, August 13, 2010

Bau Matahari

Alhamdulillah...dah masuk 3 ramadhan hari ni...siapa yg x puasa hari ni?aku puasa!...hehe
ermmmm...tahun ni aku pelik sikit bila masuk ramadhan ni,apa yg peliknya??dodi ans : aku suka basuh baju..hahaha
sebenarnya bkn suka sgt pun,sbb sebelum ramadhan hari tu sibuk dengan program n meeting sampai baju berhari2 x basuh..nasibla ko baju2,huhu...dah masuk ramadhan baru perasan baju dah byk kat bakul,nak tak nak kena basuh jg la,dan dan nak basuh, cuaca plak sgt bagus,alhamdulillah..terik + angin kuat....tu yg sedap basuh baju 2..dah basuh byk2 ni,jd pantang la pula bila bakul ada baju..menggatal asyik nak basuh baju ajela pula..haha


see...kan terik matahari ni...

aku ni jenis kalau x puas hati dengan sesuatu tu mmg berat hati la nak guna..contoh,mesin basuh kat mahalah ni...bkn apa,dah lama kot,xpun selalu digunakan secara overload..(budak2 u kan suka saving n bajet)...biasanya aku lg suka basuh tangan je,lagi bersih,lagi puas hati lagi rasa best,hehe...tapi disebabkan baju banyak yg amat,aku terpaksa perlukan bantuan mesin...setengah baju aku basuh ala2 zaman batu,setengah basuh gaya zaman modern.hehe
walaupun ada perkara yg menyakitkan hati berlaku masa guna mesin tu,aku terima jela..bulan puasa beb..saaaaaaabaaaaaaarrrrrrr....=)

inilah hasil jemuranku...
env : panas+angin kuat..best2!

ha ni baru nak buka cerita berkaitan dgn tajuk ni.."bau matahari"..masa aku kecil2 dulu, aku suka baca cerita pengalaman student malaysia yg sambung belajar kat oversea..antara cerita yg paling aku ingat, ada seorang sister ni study kat negara mana ntah (dah lupa) suka sangat cium bau matahari..caranya?? jemur baju bawah matahari..hehe
reason??bila jemur baju bawah matahari,kita bole dapat cium bau matahari tu,rasa segar sangat!bole hilang stress...masa mula2 aku baca story dia,iya ke mcm tu bau matahari..tapi bila aku try practise zaman aku kat asrama dulu...eh,betul jgk kot,bau kering2..(bau apa tu? dodi ans : ntahla...hehe)

try test,angkat kain2 baju yg jemur bawah matahari tu..pastu sedut bau baju2 tu dalam2....hurrmmmm,alhamdulillah..nikmatnya!!!rasa segar2,rasa bersih2,rasa mcm2 yg best2 la..hehe...
ada lg 1 menda aku suka bila basuh kain ni..time lipat kain,boleh jd terapi tau....bila tengah tension 2 cuba amek kain yang dah kering,duduk relax,selawat or zikir ke sambil lipat kain..ermm..best!(bagi aku la),tapi bila kain tu sgt banyak menguji kesabaran juga la..hehe

so kesimpulan kat sini...
1. kebanyakan manusia akan pandang perkara itu dari sudut negatif dulu sblm positif (aku la tu..huhu)..pdhal kalau di ikutkan,semua nikmat yg diberi ni semuanya menda positif utk kita..
contoh : selalunya kita akan mengeluh bila keadaan terik,panas sgt(termasuk aku..huhu),tapi panas n terik tula yg bg kebaikan yg sgt byk kat kita..
2. syukur alhamdulillah kpd Maha pencipta atas nikmat rasa best dlm bln ramadhan ni..=),bg peluang kat aku untuk gigih basuh baju lg..(penting kot bab basuh membasuh ni..Islam tu sendiri kan suka kebersihan,hehe)

selamat berpuasa!
suasana tenang petang hari di IIUM Kuantan Campus

by : org yg rajin basuh di awal ramadhan=p

Tuesday, August 10, 2010

ramadhan kareem.



selamat datang bulan ramadhan.... apa perasaan aku bila ramadan datang lagi??gembira,takut,sedih,sayu dan ntah apa2 rasa lagi...biasalah kan perempuan,kuat beremosi...emosi yg dianggap sebagai kelemahan sampai x boleh diterima kelemahan tu...(yela...bagus jgk ada alasan drpd xde alasan langsung kan?) *maafla bila dodi dah merepek

gembira : sebab ada beribu2 rahmat dlm bln ni...=)

takut : masa dlm ramadhan ni dibazirkan mcm tu je disebabkan oleh hal2 dunia..=(


sedih : mungkin ini ramadhan yg terakhir sempat aku rasa..(dah 23x ramadhan aku jumpa..)

sayu : teringat keluarga..sambut ramadan sama2..teringin balik rumah tapi hati tak cukup kuat nak balik,kenapa? ntahla....aku tak tahu..

hati jadi sayu bila balik rumah...pandang mak,pandang abah..tanya diri sendiri.,selama aku hidup ni,apa yg aku dah buat untuk parent aku......fikir...fikir...fikir...mcm nothing!xde pun..byk menambah masalah diorang adala...biasala,aku kan anak yg solehah..huhu


aku...aku..aku.. memang susah orang nak faham aku,degil,keras kepala, dan mcm2 lg la...tapi aku tetap aku,nak ubah mcm mana pun,diri aku tetap seorang perempuan yg bernama siti khodijah hamzah.

  • buat mak, abah dan ahli keluarga..minta maaf dipinta dari hati insan kecil ini,maaf xdapat jalankan tanggungjawab sebagai anak,makcik,adik dan kakak dengan sebaiknya..
  • buat sahabat,teman2 dan dia..maaf dipinta xdapat jd teman yg sebaiknya...maaf andai hati ini masih menyimpan rasa dendam atau marah,...aku masih insan lemah yg sentiasa mencuba untuk berlapang dada dengan setiap ujian yg datang.
aku berada dalam state kurang bagus hari ini....sangat beremosi bila teringat perkara2 lepas,moga dalam ramadhan ini ada ubatnya...(sgt berharapp...)
selamat menyambut ramadhan..moga ramadhan kali ini dpt dimanfaatkan sepenuhnya..
ramadhan kareem..

Thursday, August 5, 2010

Ilmu atau segulung Ijazah??

Alhamdulillah atas nikmat hidup...bkn senang nak hidup n bukan senang juga nak mati,kan?kan?yela..kalau Allah x izin semua perkara x kan jd nya..
ermm...hari ni, 5hb ogos 10..aku baru menghabiskan cerita 3 idiots..siapa2 kenal aku mmg agak pelik la bila aku jd tebiat tiba2 tgk cerita hindustan ni..dulu mmg anti la bila kat tv ada cerita hindu yg dok nyanyi2,seksi2 ni..aisshhh,pantang betul aku! tu dulu....time tu mmg cerita hindu ntah apa2..

tapi....x semua yg buruk itu buruk,dan semua yg baik tu baik..tak kenal maka x cinta,cheeeewah!hehe...masa boleh merubah manusia,manusia itu sendiri sunnatullahnya x tetap kan..back to the main story,cerita 3 idiots tu pasal apa sbnrnya?malas aku nak cerita pasal cerita tu sbb ni kisah aku bkn kisah 3 idiots tu,=p

bila tgk cerita tu,mengingatkan aku pd diri aku sendiri..bln 5 thn 2006,aku dpt offer letter dari matriculation IIUM(masa tu..aku xde perasaan kat UIA,sbbnya ntahla...),tapi sbb bidang yg ditawarkan tu menyebabkan aku jd nak masuk UIA, bidang apa?dodi ans : mestilah bio science!!!..hakikatnya aku mmg suka sains,sgt suka!suka suka suka!tp sekadar suka kalau x faham n dalami x guna jugakan??..ada apa pada suka,keskeskes...aku bkn budak pandai tp aku akan berusaha untuk perkara yg aku suka..bukti?UPSR 2000..aku benci english,so dapat pun menda yg aku benci la..C for cangkul,ngeh2..n aku sgt suka sains,so aku dpt A for excellent!(eerrrr..)

berbalik pd story masuk matric td,masa tu x terpikir apa2 pun..dlm otak janji aku dpt menda yg aku suka n sambung belajar(mind setting mesti sambung belajar sampai masuk U ni mak aku punya idealisme la...kata2 hikmah yg insyaAllah aku ingat sampai bila2...mak : mak xde harta nak diwariskan untuk anak2, ini jela harta yg mak dpt bagi..ILMU yg korang dapat masa mak sekolahkan korang ni, ni jela harta yg mak dpt bagi yg korang boleh guna sampai bila2..)..errrmmmm,touching x touching la...aku sgt3 sutuju dgn mak aku,sgt selari dgn ajaran Islam kan?everything is about knowledge..

soalan pertama yg diajukan oleh abg kesygn aku masa 1st day di matrix,
abg piki: ko belajar ni untuk apa sbnrnya?...
aku : tanpa berfikir aku jwb,"nak cari ilmu la.."
abg piki : betul ke nak cari ilmu or sbb nak dpt sijil ijazah je?
aku : "....................................................."(dlm otak fikir+marah sikit sbb aku mmg nak blaja bkn semata2 nak degree + mengiyakan apa yg abg aku ckp tu)
abg piki : aku xnak jwpn skrg...ko fikirlah jwpn tu sendiri,sampai masa nnt ko tau apa jwpnnya.

lepas dah almost 5 tahun aku belajar disini,aku ada pndgan baru pasal belajar...study is not about pass or fail, it about our passion toward knowledge...so get the knowledge not the number(mark).am i right???xkisahlah betul k x..janji aku rasa betul apa yg aku fikir..(aku mmg degil..maaf la ye,hehe)

so dodi,go for the knowledge, n tekad aku pada diri...even aku dah beranak pinak pun nnt, aku tetap akan belajar n belajar n belajar...belajar dgn setiap anugerah yg Allah beri"rahmatan lil'alamin...

Monday, August 2, 2010

I'm Single.



Assalamualaikum 31/7/10

Apa aaa nama menda ni..tiba2 hilang ingatan jap.....ermmmm,aaaaa,eeeeeee....haaaaa,sireh junjung! ni la rupa sireh junjung yg mewarnai hantaran pertunangan semalam..comel kan??kan??(ans : bole laaaa...),tp malangnya aku xdpt nak balik rumah..walaupun sbnrnya boleh je balik. saje aku nak abg2 aku dpt layanan sama rata dari adik diorang ni..dlm 5 orang abg aku,sorang je yg aku pernah pergi majlis pertunangan diorang..so,kira fair juga la kan.

hakikatnya, ada lg 1 sbb aku xmau balik tunang abg aku ni..sedih beb!huhuhu...rasa mcm hilang abg..Mohd Fikri bin Hamzah, or senang panggil abg piki. dlm ramai2 adik beradik, setakat ini 2 kali aku rasa mcm ni..1st,masa tunang kakak 2nd aku,masa tu nangis toksah ckp la, siap ckp 'jgn ambik kakak aku....!!'. hahaha...lawak la plak ingat balik,punya x suka dgn abg ipar masa 2 sampai janggut dia pun aku benci,siap panggil janggut kambing lagi..haha,budak umur 7 thn..maafkan bdk tu(aku) jela ek..hehe..

skrg ni bila aku ckp dekat mak,sedih la abg piki nak bertunang dah..mak aku guna ayat pujukan yang sama masa umur aku 7 thn dulu.."dodi, dah sampai masa masing2, nanti ko pun bila dah besar ada orang pinang juga..masing2 akan ada pasangan masing2..". dulu aku xbole terima langsung pujukan tu,yela weh..bdk 7 thn apa tau pasal orang minang meminang ni, dlm kepalanya cuma fikir kakak dia dah jd kepunyaan orang lain,mesti dah jarang balik rumah, dah x syg kat diri dia..tapi tu dulu,zaman pemikiran kanak2 aku. sekarang aku dah terima dgn ikhlasnya pujukan tu. mmg dah janji Allah kan masing2 akan ada pasangan masing2 cuma kita x tahu siapa,di mana atau mcm mana rupanya. sekarang aku pula yg selalu persoalkan kat mak aku..ada ke orang nak kat anak mak ni??(sedih je bunyinya kan?sob...sob..sob)mak aku mesti jawab,mesti ada punya...(saje nak sedapkan hati aku la tu,mak aku mmg baik..=))

ermmm....ckp pasal pasangan,masa cuti hari tu,pergi2 merewang rumah2 kenduri kat kampung, ramai la yg bertanya,dah ada calon ke??aku pun xtau nak jawab apa, nak cakap 'sy single lg makcik', nampak mcm baik sgt pulak,hehe( sbb rakan2 sebaya kbykn sudah kahwin,bertunang, bercouple bagai...).last2nya,sengih mcm kerang busuk jela jwpnnya, dpt ko makcik2 sengihan aku,siapa suruh tanya soalan yang aku pun xtau nak jawab..hehe..baru2 ni pun tiba2 mak aku tanya nak buat sekali tak majlis aku dgn abg n kakak?(dodi nak jwb : err....mak,calon pun xde anak mak ni..huhu..-ckp dlm hati je ni,xmampu nak di ucapkan sbb sedih sendiri-)

mak biar betul,ni main2 k serius ni?ahh...xkisahla dgn tawaran mak aku yg x confirm tu. cuma sejak aku memasuki umur yg best ni..soalan2 berkenaan hidup perpasangan ni kerap ditanyakan, that mean aku dah cukup besar utk dipinang kah?
p/s : (ngada2 buat bunyi nada poyos ni,padahal dari masa matrix dulu dah terfikir yang awak tu dah besar,=p)

sudahlah dodi,xpayah fikirkan sgt soal ni,janji Allah itu pasti..kalau ada,adala,kalau xde xdela..ko kena terima ok!
dodi ans : baiklah!!=)
to my bro..tahniah for your engagement, i always love u...
to siapa2 yg baca Kisah Aku..aku tetap akan jadi aku walau apa rintangan yg datang,yeah!maaf salah silap..

by : dodi
inilah abg ksygn aku, walaupun muka mcm yakuza..tetap orang panggil dia ni ustaz,hehe..u'll always be my brother,here n hereafter.