Berjuang Bukan satu Pilihan Tetapi satu Kewajipan

Tuesday, April 5, 2011

Kisah Toxico-Ubi Kayu

Hari ni rasa mcm dah hilang bodohnya sikit( bak kata akid,hehe) setelah ada kesedaran sivik study ( xhabis lagi pun,;p)
kesimpulan toxicology: sangat seronok belajar subject ni dan baru tahu kenapa subject ni jadi subject2 last core course.

dah banyak letak entri lagho ni nak bagi entri berinfo sedikit.hehe
berkaitan Cassava (ubi kayu)
nak selit cerita aku sikit bole?hehe. kalau balik kampung makanan yang aku selalu mintak mak aku buat adalah ubi rebus/ pulut putih + sambal tumis mak aku. feveret tuh ( dah nama jawa,tekak pun tekak jawa la kan.haha). memang boleh habis seperiuk tanpa pengawasan mak aku.

nak dijadikan perkongsian info..dok2 study toxicology tadi. sampai topic plants toxin. iaitu tajuk wany ( baru aku perasan tajuk group ko best,hehe..time korang present hari tu aku dah tahap nyawa2 ikan menahan ngantuk kat belakang.nasib baik ada Dr. Fiona ronda. kalau tido time tu mau tiba2 dapat kejut free).

ubi kayu ni mengandungi toxin yang bernama Cyanide.Cyanide ni juga hadir dalam bentuk gas. chronic effect dia pada CNS (central nervous system) yang mana boleh bagi harm sampai tahap membawa kpd kematian. bole bagi kebahayaan kepada manusia bila cara handle ubi kayu ni x betul dan bila di consume excessively. ada kes di jakarta 6 siblings meninggal dunia disebabkan cyanide poisoning kerana 2 weeks berturut2 ubi kayu ni dijadikan mknn ruji.(bila over jadi bahaya ok)

ha lagi satu,entire part of plant ni adalah poison kalau over makan termasuk pucuk dia( pucuk ubi aku kurang suka, xtau nape..tapi kalau ada aku balun je.hehe). jadi bagi mereka2 yang suka ubi rebus mcm aku. sila take note beberapa perkara ni sebelum masak ubi tu :

-bau ubi tu. kalau bau xbest terus buang jauh2 xpun tanam balik dalam tanah.kalau bau ok bole start prepare
-basuh ubi tersebut dengan air bersih
-lepas kupas basuh sebersih2 nya lagi sekali
-potong2 then basuh lagi
-kasi hilang betul2 hablur2/ getah putih pada ubi tersebut
pastikan masak sebelum dimakan( jangan sesekali dimakan mentah samaada daun atau ubinya)

Jadi, mau kongsi di sini

" all substances are poisons ; there is none that is not poison. the right dose differentiates a poison and a remedy" (Paracelusus a.k.a bapa modern toxicology)

Islam juga dgn jelas mengajurkan hidup penuh kesederhanaan. dari semua segi. jadi manusia2 jangan over ek. xdela aku nak berangan makan ubi satu periuk lepas ni...serius jadi paranoid dgn mcm2 sejak belajar subject toxico ni.ntah pape ntah

p/s :
aku bole mintak mak aku masakkan yang simple2 je sebab kalau mintak yang lain mesti mak aku cakap mcm ni
" masak sendiri, belajar masak dr skrg nanti xdela makan kat luar setiap hari, jangan buat malu mak kat depan mak mertua ko nanti".

bagus kan mak aku,hehe..ermm cantiknya bilik aku bila study. segan nak letak pic study sebab kang xde orang nak kawin dgn aku plak bilik s_ _ _ _.=p

2 comments:

  1. kehkeh..macam kenal je tajuk cassava tu :p

    ReplyDelete
  2. hahaha..empunya topic dah bersuara nampak..hehe

    ReplyDelete