Berjuang Bukan satu Pilihan Tetapi satu Kewajipan

Tuesday, August 31, 2010

Ziarah Mahabbah Thailand-Siri 2-

kasih sayang itu titi,kasih sayang penghubung hati
kasih sayang itu tali,kasih sayang pengikat diri

dari kasih timbul simpati,dengan sayang ada persaudaran
kerana kasih ingin berbakti,saling sayang maaf memaafkan

kasih sayang itu baja,kasih sayang penyubur jiwa
kasih sayang itu penawar,penguat cinta penghapus duka

kasih manusia sering bermusim,sayang manusia tiada abadi
kasih tuhan tiada bertepi,sayang tuhan janjinya pasti

tanpa kasih sayang tuhan,tiada simpati tiada persaudaraan
tanpa kasih sayang tuhan,tiada bakti tiada kemaafan

kasih sayang itu titi,kasih sayang penghubung hati
kasih sayang itu tali,kasih sayang pengikat diri

kasih sayang pada semua,kasih sayang sesama kita
kasih sayang ooo....duniaa
moga selamat di akhirat sana....
RAIHAN(KASIH SAYANG)



27-28 ogos 2010



segala2nya berlaku atas keizinan Allah
hari seterusnya,x terungkap dengan kata2 perasaan yang aku rasa...
dua lagu diatas umpama irama yg sentiasa bermain dalam hati aku waktu itu..=)

sepanjang hari kedua n ketiga ini juga,banyak perkara yg aku pelajari
hidup bermusafir...
bahasa berbeza...
menyantuni pihak lain
semangat perjuangan
byk lagi...

thank to Allah...

kami dibahagikan kpd 2 kumpulan-pertama : handle adik2 program english summer camp
kedua : bersama2 adik2 yang bakal menyambung pelajaran ke KDH

cabaran paling besar aku bila kena buat aktiviti dlm situasi bahasa kami berbeza,nak menyampaikan arahan dan kesimpulan...ermmm,aku dahla xtau nak ckp kelantan,ckp siam lg la x reti..cakap omputih diorang x paham...huhu,tapi aktiviti tetap jalan..hehe
buat roket!

thanx to muiz la sbb tmbh ckp,(walaupun adik2 tu mengadu x paham..hehe)

balik je dari program...orang kg dah sediakn juadah berbuka yg sgt best
-sup daging(sgt sedap!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! licin meja masa tu..haha)
-nasi kerabu yg lain mcm sikit tapi best
-ayam goreng potong separuh (licin gak pinggan aku haha)
-kuih muih yg aku xtau nama
-susu kambing!!!(1st time aku minum susu kambing seumur hidup aku..ayak!)
-bubur kacang
-buah buahan
-etc....(banyak giler woo,org thai ni mmg kuat mkn agaknya)

aku mmg salute bab org thai ni sambut tetamu...mcm buat kenduri!terharu toksah cakap la...hanya Allah yg bisa membalasnya

pasal org kampung,mmg cukup ramah diorg ni...baru kenal beberapa minit,rasa mcm dah kenal lama..kami dibahagikan kpd 10 keluarga angkat,bermakna sorang dapat 1 keluarga angkat (aku special sikit,sbb tu boleh duduk berdua...hehe)

aktiviti hari ke 3 berjalan dengan lancar...
pada mlm terakhir ni,bro buat sesi lawatan rumah kerumah antara diorrang (mcm raya la pulak..),siap buat barbequ,jeles je tgk gambar..huhu

kitorang buat kenduri kat rumah masing2 je..hehe
pengalaman yg sgt berharga...

to be continue

by : jiwa kasih sayang..=)

4 comments:

  1. gambar dah bubuh kat fb...lupa nak letak link,sila melawat ke album photo sy di fb=)

    ReplyDelete
  2. x catat detail masa pergi hari tu..muiz kan dah buat

    ReplyDelete